Zwakke wachtwoorden nog altijd sterk aanwezig
‘Welkom’, ‘12345’, ‘qwerty’ en zelfs ‘wachtwoord’: het is bijna niet voor te stellen, maar er zijn nog altijd computergebruikers die deze bijzonder zwakke wachtwoorden gebruiken om hun gevoelige data te ‘beveiligen’. De Nationale Check Je Wachtwoorden Dag op 24 november wil de bewustwording hierover vergroten.
Het goede nieuws is dat er steeds meer aandacht is voor de beveiliging van online activiteiten. Steeds meer mensen zijn alert op de vele verschillende vormen van cybercrime (video). Het gaat echter vaak al mis ‘aan de voordeur’: hoe meer men online doet, hoe lastiger men het vindt om allerlei verschillende wachtwoorden te bedenken én onthouden. Gebruikers kiezen dan voor het gemak voor wachtwoorden die (bijzonder) makkelijk te raden zijn, of juist voor één sterk wachtwoord en hergebruiken dat vervolgens voor allerlei accounts. De initiators van Nationale Check Je Wachtwoorden Dag wil mensen hiervan bewustmaken, gebruikers laten controleren hoe sterk hun wachtwoorden zijn en laten zien dat sterke wachtwoorden verzinnen niet ingewikkeld hoeft te zijn. Op wachtwoordbewust.nl zijn dan ook allerlei tips te vinden.
Wachtwoordmanagers
Wachtwoorden delen met collega’s is iets wat men niet zou moeten doen, maar efficiëntie en vertrouwen winnen het vaak van de veiligheid. Om wachtwoorden niet in verkeerde handen te laten vallen, is het gebruik van een wachtwoordmanager aan te raden. Dat is een softwarematige kluis, waarin alle wachtwoorden bewaard worden achter een sterk wachtwoord. De meeste wachtwoordmanagers hebben een functie om een wachtwoord via een beveiligde verbinding of link door te geven aan bijvoorbeeld collega’s. Eventueel is dit te voorzien van controleprocedures, zoals eenmalig gebruik of een controle van het e-mailadres (tool). Gebruik tot een bepaald tijdstip of een bepaalde verloopdatum is ook een optie.