Minder thuiswerken door stijgende energierekening?
Het gaat niet goed met de coronacijfers. Een volledige terugkeer naar kantoor zit er voorlopig dan ook niet in. Door de stijgende energieprijzen zal thuiswerken deze winter voor een deel van de werknemers wel duurder uitvallen dan voorheen.
Eerder berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) dat het vele thuiswerken een werknemer gemiddeld € 2 per dag extra kost. Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers daarvoor maximaal € 2 per volledig of gedeeltelijk thuisgewerkte dag onbelast vergoeden. Nu zijn de energiekosten de laatste tijd explosief gestegen. Vooral mensen met een flexibel contract met variabel tarief gaan de komende tijd een stuk dieper in de buidel tasten voor elektriciteit en vooral gas. Het kabinet is in actie gekomen om de klap in de portemonnee van huishoudens en bedrijven wat te verzachten, maar desalniettemin kunnen de stijgende energieprijzen sommige thuiswerkers ertoe bewegen om weer vaker naar kantoor te gaan.
In gesprek blijven over thuiswerkadvies
Op kantoor neemt immers de werkgever de kosten voor gas en elektriciteit voor zijn rekening, de thuiswerker moet dit zelf betalen. Leidinggevenden doen er verstandig aan om werknemers die vaak naar kantoor willen komen vanwege energie(kosten)besparende redenen op het hart te drukken dat – op het moment van schrijven – het overheidsadvies luidt: ‘Werk minimaal de helft van de tijd thuis’. Organisaties en werknemers dragen hiermee bij aan het terugdringen van het aantal coronabesmettingen.
Leidinggevenden kunnen in een goed gesprek tips geven waarmee werknemers thuis op energie kunnen besparen. De Consumentenbond heeft hiervoor een webpagina opgetuigd met allerhande adviezen op het gebied van onder meer ‘verlichting’, ‘ventilatie en verwarming’ en ‘tv en computers’.