Tweede Kamer: mkb’er weg wijzen in duurzaam doolhof
De Tweede Kamer wil dat de overheid mkb’ers meer hulp gaat bieden bij het vergroenen van hun onderneming. Dat blijkt uit moties die zijn aangenomen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook wil de Kamer actie tegen de knellende regeldruk voor ondernemers.
Veel ondernemers breken zich momenteel het hoofd over hoe zij hun bedrijfsvoering gaan verduurzamen. En hoe zij willen omgaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Grote vraagstukken, waarbij er zeker in een kleinere onderneming weinig tijd is om uitgebreid uit te zoeken welke oplossing het beste is.
Wat is de beste verduurzamingsmaatregel?
De worsteling van ondernemers staat ook in de Tweede Kamer op het netvlies, zo blijkt uit enkele moties die zijn aangenomen. Eén daarvan benoemt dat veel mkb’ers graag willen verduurzamen, maar dat zij soms door ‘alle duurzame bomen het bos niet meer zien’. En dus moeilijk kunnen uitvissen welke investeringen het beste rendement opleveren. Wat een meerderheid van de Kamer betreft moet de overheid ondernemers daarbij gaan steunen. Het kabinet moet daarom onderzoek doen naar welke instrumenten de ondernemer ondersteunen bij de zoektocht naar de beste verduurzamingsmaatregelen. Overigens is er onlangs al een subsidie gestart voor advies over het vergroenen van bedrijfspanden.
Daarnaast wil de Kamer dat er gekeken wordt naar de zogeheten CO2-footprint van ondernemers. Om te gaan verduurzamen is het meten van deze voetafdruk namelijk een goed startpunt. Maar volgens een aangenomen motie is er nu een ‘warboel’ aan meetmethodes, en is het de vraag of mkb’ers daar wel wijs uit kunnen worden. De regering moet daarom onderzoeken of mkb’ers nu ‘voldoende in staat worden gesteld’ om hun CO2-footprint te meten.
Aandacht voor regeldruk mkb’ers
Een andere aangenomen motie gaat over de regeldruk voor ondernemers. Ondernemersorganisaties strijden al tijden tegen in hun ogen overbodige regels en voorschriften en bureaucratie. Onlangs heeft MKB-Nederland nog een zwartboek aangeboden met een analyse van het probleem. Daarin stelt de organisatie onder meer voor om een ‘nullijn’ in te stellen voor regelgeving: één erbij is één eraf. Ook zou Nederland niet meer een extra ‘kop’ moeten zetten op regels die Europa voorschrijft. De Kamer vraagt het kabinet in de motie om het zwartboek ter harte te nemen. Daarnaast zou toezichthouder ATR een steviger mandaat moeten krijgen.
Ook de recent geuite zorgen over het afglijden van het vestigingsklimaat kwamen nog terug in een aangenomen motie. De Kamer wil namelijk dat het kabinet onderzoekt wat de belangrijkste redenen zijn voor ondernemingen om naar het buitenland te verhuizen.