U bent hier

OR & Medezeggenschap
Volgend jaar wereldwijde toename van faillissementen

Volgend jaar wereldwijde toename van faillissementen

De verwachting is dat faillissementen in 2022 wereldwijd met 5% gaan stijgen. In Nederland is er zelfs sprake van een stijging van 34%. In absolute getallen betekent dit dat het aantal faillissementen in Nederland gaat van 1.790 in 2021 naar 2.400 in 2022. Dit is te lezen in onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes en Allianz.

Na twee jaar van dalingen in het aantal faillissementen en zelfs een historisch laagtepunt dit jaar, komt er in 2022 weer een stijging aan. Hoewel er volgend jaar meer faillissementen zullen zijn, is het aantal nog steeds laag ten opzichte van eerdere jaren. Volgens de kredietverzekeraar doet Nederland het ook bovengemiddeld goed ten opzichte van veel andere EU-landen. Het gemiddeld aantal faillissementen in de EU-landen begon medio vorig jaar weer te stijgen, terwijl het aantal in Nederland nog verder afnam. Dit kwam enerzijds door de financiële en fiscale maatregelen van de rijksoverheid (tool) en anderzijds door het goed inspelen van ondernemers op de veranderde omstandigheden die het gevolg zijn van de coronapandemie.

Veel sectoren krijgen het moeilijk

De verwachting van de kredietverzekeraar is wel dat veel van de zogeheten ‘zombiebedrijven’, die overeind werden gehouden door de lage rente en de coronasteunmaatregelen in 2020 en 2021, het volgend jaar niet zullen redden. Daarnaast zullen ondernemingen in bepaalde sectoren het moeilijk krijgen. Voorbeelden zijn de groothandel- en de energiesector. In de energiesector zal menig onderneming last gaan krijgen van stijgende energieprijzen.
Veel ondernemingen zullen ook geconfronteerd worden met de verstoring van de toeleveringsketens, een tekort aan personeel en de inflatie die er mogelijk aan zit te komen. Daarnaast zal niet elke onderneming een hogere prijs kunnen rekenen voor producten en diensten vanwege de concurrentie in de desbetreffende sector.