Altijd aangifte doen ter bestrijding van cybercrime
Ondanks het feit dat een cyberhack een ondernemer gemiddeld € 67.000 kost doet meer dan de helft van de ondernemingen die hiermee te maken hebben gehad hiervan geen aangifte. De Kamer van Koophandel roept daarom ondernemers nog maar eens op om, in de Europese maand van de cyberveiligheid die nu is gestart, altijd aangifte te doen ter bestrijding van de cybercrime.
Uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat een kwart van de ondernemingen geen maatregelen neemt om digitale fraude te voorkomen. En als ze dan te maken krijgen met cybercrime doet de helft van de bedrijven er dus geen aangifte van. Daar moet volgens de Kamer van Koophandel (KvK) flink verandering in komen. De maand oktober is uitgeroepen tot Europese maand van de cyberveiligheid en de KvK gaat daarom bedrijven nog eens extra wijzen op de risico’s van phishing, aquisitiefraude, DDoS-aanvallen en andere vormen van cybercrime.
1 op de 5 ondernemers krijgt ermee te maken
Volgens de KvK kost een geslaagde hack een ondernemer gemiddeld € 67.000 en 1 op de 5 ondernemers krijgt ermee te maken. Meer dan een kwart van de Nederlandse werknemers (tool) ontving in het afgelopen jaar phishingmail. Reageren zij hierop dan is de kans groot dat de onderneming gehackt wordt. En dat moet dus zeker voorkomen worden (verdiepingsartikel).