Vragen over: aftrek van voorbelasting in de BTW
Als BTW-ondernemer stuurt u klanten rekeningen met een bedrag inclusief BTW. Die belasting moet u weer afdragen aan de fiscus. Tegelijkertijd kunt u de BTW die leveranciers aan u in rekening brengen in uw aangifte weer aftrekken als ‘voorbelasting’. Hoe werkt dat?
Wat is voorbelasting in de BTW en hoe vraag ik het terug?
Voorbelasting is BTW die u betaalt bij aankopen voor uw onderneming. Dat kan een laptop zijn, maar ook een bestelauto of een softwarepakket. De BTW op deze aankopen kunt u in aftrek brengen in uw BTW-aangifte (toolbox). U vult dat bedrag in de aangifte in bij de rubriek ‘Voorbelasting’. U moet de voorbelasting in aftrek brengen in het aangiftetijdvak waarin de BTW aan u is berekend. Bent u dit vergeten, dan moet u dat herstellen met een suppletie-aangifte. Alleen als het bedrag aan voorbelasting minder dan € 1.000 is mag u het in uw volgende BTW-aangifte verwerken.
Kom ik in aanmerking voor aftrek van voorbelasting?
Dit zijn enkele van de belangrijkste voorwaarden om voorbelasting te mogen aftrekken:
- U moet BTW-ondernemer zijn, dus een BTW-nummer hebben van de Belastingdienst. Bent u net gestart en heeft u nog geen BTW-nummer, dan kunt u dus ook nog geen voorbelasting aftrekken.
- U gebruikt de aangeschafte goederen of diensten om omzet te draaien die met BTW belast is. Dat kan omzet zijn waarvoor u 21%, 9% en ook 0% BTW rekent, maar géén omzet die is ‘vrijgesteld’ van BTW. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij ondernemers die onder de kleineondernemersregeling (artikel) vallen. Een overzicht van welke leveringen onder welk BTW-tarief vallen vindt u hier. Gebruikt u de goederen of diensten deels voor activiteiten die met BTW belast zijn en deels voor activiteiten die vrijgesteld zijn, dan kunt u de voorbelasting in principe naar rato in aftrek brengen.
- De factuur waarmee de BTW aan u in rekening is gebracht moet voldoen aan de voorwaarden voor een BTW-factuur (infographic).
Meer over de aftrek van voorbelasting kunt u lezen in dit verdiepingsartikel.
Mag ik BTW op eten en drinken in een restaurant ook in aftrek brengen?
Nee, de BTW op eten en drinken in de horeca is uitgesloten van aftrek. Ook al gaat het bijvoorbeeld om een zakelijk diner met een klant. De BTW op een zakelijke hotelovernachting kunt u dan weer wél aftrekken.
In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de Adviesdesk!