Coronasteun stopt per 1 oktober 2021
Het is binnenkort klaar met het gigantische pakket aan coronasteun, zo heeft het kabinet aangekondigd. Per 1 oktober 2021 komt er een einde aan diverse steunregelingen, zoals de loonkostensubsidie NOW, de subsidie voor vaste lasten TVL en het belastinguitstel. Langer doorgaan met de steun zit volgens het kabinet het economische herstel in de weg.
De overheid trekt al sinds de start van de coronacrisis ruimhartig de portemonnee om het Nederlandse bedrijfsleven in de benen te houden. Zo kunnen getroffen organisaties een groot deel van de loonkosten terugkrijgen via de NOW en biedt de TVL een tegemoetkoming voor de doorlopende vaste lasten. Ook is er al uitstel verleend voor miljarden aan belastingbetalingen.
NOW, TVL, belastinguitstel en TOZO stoppen
Eerder heeft het kabinet het hele pakket verlengd tot en met het derde kwartaal. Toen was al het voornemen om het daar bij te laten. Nu heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd dat er inderdaad geen verlenging meer komt in het vierde kwartaal. Daarbij wijst het kabinet erop dat er dankzij de steun relatief weinig faillissementen zijn geweest en dat de werkloosheid laag is gebleven. Bovendien voorzien de rekenmeesters van het Centraal Planbureau ‘bemoedigende’ cijfers voor de economie: 3,8% groei dit jaar en 3,2% groei in 2022. Volgens het kabinet verstoort het voortzetten van de generieke steun dat economische herstel.
Daarom stoppen onder meer de volgende maatregelen per 1 oktober 2021:
- NOW (aanvraagtermijn voor de periode tot en met 30 september loopt nog tot en met 30 september 2021), al wil het kabinet in plaats daarvan wel de regeling voor werktijdverkorting weer openstellen.
- TVL (aanvraagtermijn voor het derde kwartaal loopt van 31 augustus tot en met 26 oktober 2021).
- Het bijzondere uitstel van belastingbetaling, wat wil zeggen dat nieuw opkomende belastingverplichtingen na 1 oktober weer gewoon betaald moeten worden. Organisaties hoeven pas op 1 oktober 2022 te beginnen met het terugbetalen van de opgebouwde belastingschuld, en zij hebben daar vijf jaar de tijd voor. Er staat nu nog € 19,2 miljard aan uitgestelde belastingschulden open, aldus het kabinet.
- De regeling voor inkomensondersteuning voor zzp’ers TOZO en de aanvullende TONK-regeling.
Onbelaste reiskostenvergoeding loopt wél door
Niet alle coronasteun stopt aan het eind van het derde kwartaal. Zo blijft de goedkeuring voor onbelaste reiskostenvergoedingen wel doorlopen in het vierde kwartaal. Dankzij die goedkeuring kunnen werkgevers de vergoeding blijven baseren op het 'oude' reispatroon, ondanks dat de werknemer nu veel meer thuiswerkt.
Ook de verschillende garantieregelingen voor financiering blijven het hele jaar van kracht. Bij die regelingen stelt de Staat zich deels garant voor de lening. Verder kunnen consumenten in de laatste drie maanden van het jaar nog steeds een betaalpauze voor hun hypotheek aanvragen. Onder deze regeling behouden klanten met zo'n pauze hun recht op hypotheekrenteaftrek. De garantieregeling voor de evenementenbranche loopt ook het hele jaar nog door. Voor nachtclubs en disco's werkt het kabinet nog aan een speciale compensatieregeling, omdat dit nu nog de enige sector is die op last van de overheid dicht is.