Veelal ondernemingen met één persoon failliet verklaard
Ruim 62% van de faillissementen in het tweede kwartaal van 2021 betrof een onderneming met één werkzame persoon. Een jaar eerder maakten ondernemingen met één werkzame persoon nog minder dan de helft van het totaal aantal mkb-faillissementen uit. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent bekend.
Het aantal faillissementen nam in het tweede kwartaal van 2021 opnieuw af. In het tweede kwartaal van 2021 werden 366 mkb-ondernemingen failliet verklaard. Dit is meer dan een halvering ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2020 werden nog 770 ondernemingen failliet verklaard. CBS publiceerde deze cijfers recent op de Staat van het MKB, het online platform met feiten en cijfers over het midden- en kleinbedrijf.
Specialistische zakelijke diensten grootste sector
In het tweede kwartaal van 2021 waren de handel, bouwnijverheid en de sector specialistische zakelijke diensten samen goed voor het merendeel van de faillissementen binnen het mkb. De handel telde met een aandeel van ongeveer 22% de meeste faillissementen. Dit aandeel was voor de bouwnijverheid met 77 faillissementen bijna even groot. Binnen de sector specialistische zakelijke diensten gingen 46 mkb-ondernemingen failliet. Onder deze sector vallen ondernemingen zoals managementadviesbureaus en administratiekantoren. Uitgedrukt in het aantal ondernemingen is de sector specialistische zakelijke diensten de grootste sector binnen Nederland.
Aantal faillissementen op historisch laag niveau
Ondanks de coronapandemie ligt het aantal faillissementen in Nederland op een historisch laag niveau. Sinds de coronacrisis nam dit aantal elk kwartaal af in tegenstelling tot de meeste EU-landen, waar juist een toename in het aantal faillissementen te zien was. Het beperkte aantal faillissementen in Nederland kan natuurlijk niet los worden gezien van de overheidssteun die veel Nederlandse ondernemingen hebben ontvangen. Door de vele financiële en fiscale coronamaatregelen (tool) kon menig faillissement worden voorkomen.