U bent hier

Onderneming & Administratie
Integrated reporting7. Duurzaamheid in de melkveehouderij7.2 Huidige CO2-uitstoot

7.2 Huidige CO2-uitstoot

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

Om de leesbaarheid te vergroten is een selectie gemaakt van de belangrijkste resultaten voor een melkveebedrijf, namelijk de resultaten op het gebied van een duurzame bedrijfsvoering en de financiële gezondheid van de onderneming. Hierna komen eerst de CO2-resultaten aan bod.

7.2.1 Groepsindeling

Voor de groepsindeling wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende grondsoorten zand, veen en klei. Daarnaast wordt er gekeken naar de productie-intensiteit. Dit levert de volgende groepsindeling op:

  • ondernemers die tot 15.000 kilogram melk per hectare produceren;
  • een groep die tussen 15.000 en 25.000 kilogram melk per hectare produceert;
  • een groep die meer dan 25.000 kilogram melk per hectare produceert.

Bedrijfsvergelijking

peergroup

Op basis hiervan vindt de meest eerlijke bedrijfsvergelijking plaats met de meest relevante peergroup. Een samenvatting van de belangrijkste resultaten levert het overzicht op de volgende pagina op.

Om de klimaatdoelstellingen te realiseren is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen en de effecten hiervan vooraf goed te beoordelen. Carbon footprinting kan hierbij helpen. Dit is een instrument waarmee u de CO2-uitstoot in kaart brengt en de effecten van decarbonisatiemaatregelen vooraf inschat.

Optimaliseren

micro-niveau

macro-niveau

Op operationeel (micro-)niveau stelt carbon footprinting ondernemers in staat hun proces zo in te richten dat niet alleen op kosten maar ook op CO2-uitstoot kan worden gestuurd. Maar carbon footprinting is ook op strategisch (macro-)niveau toe te passen en helpt bijvoorbeeld overheden beleid te ontwikkelen dat bijdraagt aan de reductie van CO2-emissies.

Er bestaan verschillende carbon-footprint-methodologieën. Ook ontwikkelen verschillende partijen tools voor het bepalen van de carbon footprint. Deze tools berekenen aan de hand van brandstof- of energieverbruik en gegevens over de productieprestatie de carbon footprint.

7.2.3 Voorbeeld

Stel dat een melkveebedrijf beter presteert dan het sectorgemiddelde met betrekking tot pensvertering; 493 ten opzichte van 421. Het verschil is 15%. Op bemesting en ruwvoer presteert hetzelfde melkveebedrijf zelfs 65% beter dan het sectorgemiddelde.

sector-
gemiddelde

Voor mestopslag is het verschil met het sectorgemiddelde verwaarloosbaar, 186 ten opzichte van 190. Voor wat betreft CO2-uitstoot en de carbon footprint presteert het melkveebedrijf ook ongeveer 15% beter dan het sectorgemiddelde. Gegeven de huidige benchmark presteert de melkveehouder goed.

CO2-voetafdruk

Hoewel het melkveebedrijf op verschillende gebieden beter presteert dan het sectorgemiddelde is er toch nog een reductie van ruim 900 gram CO-uitstoot per kilogram melk nodig om aan de klimaatdoelstellingen van 2030 te kunnen voldoen (zie de infographic op de volgende pagina).

aanvullende reductie

Het melkveebedrijf heeft in totaal een lagere CO2-uitstoot dan het sectorgemiddelde, en heeft daarom een kleinere voetafdruk dan het sectorgemiddelde (eerste voetafdruk in de infographic). Dat is een stap in de goede richting. Toch is er, zoals de derde voetafdruk laat zien, nog een aanvullende reductie nodig om in 2030 aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. In hoofdstuk 8 leest u hoe u dit kunt realiseren.