U bent hier

Onderneming & Administratie
Golf van faillissementen vindt pas plaats in 2022

Golf van faillissementen vindt pas plaats in 2022

De verwachte piek in het aantal faillissementen schuift twee kwartalen door naar het tweede kwartaal van 2022. Dit is te lezen in de derde Bijzonder Beheer Barometer van PwC en de Universiteit Leiden. Grootschalige meldingen van organisaties bij de afdelingen Bijzonder Beheer van banken worden nu verwacht in het eerste kwartaal van 2022.

Belangrijke factoren die een rol spelen in de betere verwachtingen ten opzichte van die uit de tweede Bijzonder Beheer Barometer van februari dit jaar, zijn de verlengde en uitgebreide overheidsmaatregelen in combinatie met de betere economische vooruitzichten. De verwachte instroom bij de afdelingen Bijzonder Beheer is uitgebleven en het aantal faillissementen in het tweede kwartaal van 2021 was wederom historisch laag.

Maatregelen waren voldoende

De herstructureringsexperts die meewerken aan de Bijzonder Beheer Barometer hebben er vertrouwen in dat de financiële en fiscale maatregelen (tool) die de rijksoverheid heeft getroffen naar aanleiding van de coronapandemie voldoende zijn. Toch hebben veel sectoren het nog steeds lastig. Sectoren waar de toestroom naar de afdelingen Bijzonder Beheer het komende kwartaal het hoogst zal zijn, zijn horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie. Experts maken zich ook zorgen over de vastgoedsector, die naar verwachting op termijn de negatieve financiële gevolgen van de coronacrisis gaat merken. Dit heeft mede te maken met de kaalslag in de retail en de langetermijngevolgen van het thuiswerken.

Zwaartepunt coronacrisis lijkt voorbij

Door de betere economische ontwikkelingen en het verruimen van de terugbetalingsvoorwaarden ‘Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis’ van drie naar vijf jaar lijkt het zwaartepunt van de coronacrisis voor veel ondernemingen voorbij. Omdat gedetailleerde data op organisatieniveau echter ontbreken zijn er nog veel onzekerheden. Het blijft dus van belang dat de rijksoverheid vinger aan de pols houdt en niet achteroverleunt.