U bent hier

Onderneming & Administratie
Bedrijfscontinuïteit6. Werken op afstand: ­etiquette en tips6.8 Case for change: maak van de nood een deugd

6.8 Case for change: maak van de nood een deugd

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

De digitale technologie is een cruciaal instrument in de strijd tegen de coronacrisis. Bedrijfscontinuïteit valt of staat hiermee. Allerlei technologische toepassingen die nauwelijks op gang leken te komen, kregen door corona plotseling het momentum. Binnen een paar weken leerde iedereen videovergaderen, hebben scholen hun lessen omgezet naar digitaal en vonden medische consulten online plaats.

Toepasbaar

digitale ­instrumenten

Het is goed om te waken voor het idee dat uw onderneming alle complexe interne vraagstukken met technologie kan oplossen. Kijk per situatie wat er op het spel staat, en welke digitale instrumenten er mogelijk toepasbaar zijn. Daarbij laat de crisis zien dat u niet alleen moet kijken naar de direct waarneembare impact van digitalisering. Ook de sociaal-maatschappelijke gevolgen, nieuwe afhankelijkheden en veranderende verhoudingen moet u in het vizier krijgen.

Terugkeer

afbouwen

Na de crisis zullen er ongetwijfeld ook een aantal digitale activiteiten worden afgebouwd. Werknemers zullen op den duur toch weer naar kantoor willen komen. Het is belangrijk om te beseffen dat sommige digitale toepassingen slechts een noodverband zijn en werknemers de voorkeur geven aan een alternatief. Daarentegen zal een volledige terugkeer naar de oude situatie ook niet gebeuren. Werknemers leren immers anders te kijken naar het werkende leven en vragen zich af hoe vaak zij echt naar kantoor moeten.

Het is dus goed om met werknemers te reflecteren op de gewenste intensiteit in het gebruik van digitale diensten. Het is duidelijk geworden dat digitalisering veel te bieden heeft, maar het is wel de vraag of deze veranderingen altijd wenselijk zijn. Debat hierover voeren is noodzakelijk.