U bent hier

Onderneming & Personeel
Let op bijverdiengrens voor jonge werknemer

Let op bijverdiengrens voor jonge werknemer

Als een werkgever in de zomermaanden jonge vakantiekrachten in dienst neemt, is het verstandig als hij deze werknemers op de bijverdiengrens voor de studiefinanciering wijst. Jongeren mogen namelijk niet zonder gevolgen onbeperkt bijverdienen.

Vakantiekrachten zijn vaak studenten met een recht op een studielening of studiefinanciering. Ze moeten daarom in sommige gevallen goed opletten met bijverdienen. Als zij te veel verdienen, moeten ze de studiefinanciering stopzetten om te voorkomen dat ze na afloop van het jaar geld moeten terugbetalen.
In 2020 verviel de bijverdiengrens voor alle studenten vanwege de coronacrisis. Maar dit jaar geldt de bijverdiengrens weer; bepaalde studenten mogen in 2021 maximaal € 15.415,63 bijverdienen. Het gaat daarbij om het verzamelinkomen of het belastbaar loon. Het gaat ook alleen om het inkomen van de werknemer, dat van een eventuele partner telt niet mee. De bijverdiengrens geldt ook als de werknemer in 2021 maar een aantal maanden studiefinanciering ontvangt of een diploma behaalt.

Update 21-6-2021: Onlangs is besloten dat de bijverdiengrens ook voor 2021 is komen te vervallen vanwege de coronacrisis

Geen bijverdiengrens voor vakantiekracht met kinderbijslag

De bijverdiengrenzen voor studenten gelden normaal gesproken alleen voor de volgende drie groepen werknemers:

  • mbo’ers onder de 18 jaar met een zogenoemd studentenreisproduct;
  • mbo’ers van 18 jaar of ouder die studiefinanciering ontvangen;
  • hbo’ers en wo’ers met studiefinanciering volgens het oude stelsel voor het hoger onderwijs.

De bijverdiengrens geldt niet voor vakantiekrachten die als student alleen gebruikmaken van het leenstelsel en geen recht hebben op het studentenreisproduct. Jonge vakantiekrachten van 16 en 17 jaar voor wie de ouders kinderbijslag ontvangen, hoeven door een wijziging van de Algemene kinderbijslagwet sinds 1 januari 2020 ook geen rekening meer te houden met de bijverdiengrens. Zij mogen onbeperkt bijverdienen naast de ontvangen kinderbijslag.

Soms geen loonheffing inhouden voor scholier of student

Voor studenten en scholieren hoeft een werkgever soms minder of zelfs helemaal geen loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden. Daarvoor moet hij voldoen aan de voorwaarden van de studenten- en scholierenregeling.