U bent hier

Onderneming & Personeel
Lange werkweken kunnen leiden tot gezondheidsschade

Lange werkweken kunnen leiden tot gezondheidsschade

Lange werkweken zijn slecht voor de gezondheid. Een werkweek van 55 uur of meer leidt tot schade, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland komt die situatie niet vaak voor, maar er zijn wel zorgelijke ontwikkelingen.

Werkweken van 55 uur of meer kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Dit stellen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) na een analyse. Door lang achtereen werken vertoont het lichaam een stressreactie en als dat te vaak gebeurt, kan er schade ontstaan in de vorm van deze beroepsziekte. Ook hebben mensen die langdurig ingespannen aan het werk zijn vaak een ongezonde levensstijl, met weinig beweging, slechte nachtrust en ongezond eten. Het alarmerende is volgens de WHO dat wereldwijd het aantal werkgerelateerde doden aan hart- en vaatziekten tussen 2000-2016 met 29% is gestegen. Vooral mannen blijken kwetsbaar.

Coronapandemie heeft negatieve invloed

Het meest zorgelijk is de situatie in Oost-Azië. In Nederland is die weliswaar veel positiever, maar dat is niet per se reden om achterover te leunen. De WHO waarschuwt voor negatieve invloeden als flexwerk, de 24-uurs-economie en vooral de coronapandemie. Die zorgt voor ontslagen. Hierdoor moeten de ‘overgebleven’ werknemers vaak meer werk verzetten. Ook wordt er massaal thuisgewerkt (tool), waardoor mensen vaak nog doorwerken in de tijd dat ze eigenlijk uit zouden moeten rusten. Als thuiswerken ook na de coronacrisis een blijvertje wordt, is dit dus een aandachtspunt. Het onderzoek vond plaats in 194 landen. De WHO sluit niet uit dat het soort werk ook nog een rol blijkt te spelen, maar dat is nog niet onderzocht.