Liever andere baan dan verplicht terug naar kantoor
Hoewel niet alle werkgevers hier warm voor lopen, willen de meeste werknemers straks naar een combinatie van deels thuiswerken en deels op locatie werken. Bijna 90% van de kantoormedewerkers die nu thuiswerken, willen naar een hybride werkvorm die flexibel werken mogelijk maakt.
Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, lijkt de gang naar het pre-coronakantoorleven ook niet ver weg meer. Maar veel werknemers die het afgelopen jaar hebben thuisgewerkt, willen niet meer terug naar het regime van ‘vijf dagen per week op kantoor’. Dat blijkt uit onderzoek, in opdracht van IWG en uitgevoerd door Panelwizard, onder meer dan 1.000 werkenden. 90% van de respondenten zegt de voorkeur te geven aan een hybride vorm van werken waarbij ze deels thuis en deels op een locatie werken. Dat kan dus ook een flexplek of andere vestiging dan het hoofdkantoor zijn, als het maar dichtbij de eigen woonplaats is.
Flexibel werken in top 5 arbeidsvoorwaarden
Door corona is gebleken dat werknemers prima in staat zijn om te gaan met de vrijheid en verantwoordelijkheid die bij deze manier van werken hoort. Werkgevers die hier niets in zien, kunnen het lastig krijgen. Sinds de coronacrisis, waarin thuiswerken de norm is, staan ‘flexibel werken’ en ‘flexibele arbeidstijden (tool)’ in één keer in de top 5 van populairste arbeidsvoorwaarden. Werknemers vinden dit kennelijk heel belangrijk; bijna de helft van de respondenten geeft aan op zoek te gaan naar een andere baan als hun werkgever terug wil naar een volledige werkweek op kantoor. Een hybride werkvorm biedt meer mogelijkheden voor een goede werk-privébalans: het scheelt reistijd en maakt het combineren van zorgtaken en werk makkelijker.
Kantoorlocaties dichter bij woonplaats
Waar enkele decennia de trend voor organisaties was om op centrale plekken in stedelijk gebied gevestigd te zijn, is nu het ‘hub-and-spoke’-model in zwang: verschillende kantoorlocaties buiten stedelijk gebied, maar dichter bij woonplaats van medewerkers. De werkgever komt naar de werknemer toe in plaats van andersom. Deze spokes kunnen een thuiswerkplek zijn of een flexplek in een verzamelgebouw. De hoofdvestiging (de hub) is er vooral voor het faciliteren van ruimte voor fysiek contact en samenwerking. Aan werkgevers de uitdaging om meer los te laten, en werkvormen af te stemmen op individuele werknemers en hun situaties (tool).