U bent hier

OR & Medezeggenschap
Medezeggenschap als het aantal werknemers onder de 50 daalt

Medezeggenschap als het aantal werknemers onder de 50 daalt

In iedere organisatie waar in de regel 50 of meer werknemers werkzaam zijn, moet de bestuurder een ondernemingsraad (OR) instellen. Maar wat gebeurt er met de OR als de organisatie krimpt en het aantal werknemers onder de 50 zakt?

Als het aantal werknemers onder de 50 daalt, houdt de OR niet direct op te bestaan. De OR heeft namelijk het recht om in zijn huidige samenstelling de periode uit te zitten. Dit staat in artikel 2 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Soms stelt de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement een OR verplicht bij minder dan 50 werknemers. De OR blijft dan gewoon door functioneren (artikel 5a, lid 1 WOR). Daarnaast kan de bestuurder ook nog op vrijwillige basis een OR instellen (artikel 5a, lid 2 WOR). De OR hoeft zich dus niet zomaar aan de kant te laten schuiven als de organisatie krimpt.

Opheffing OR, maar geen einde van medezeggenschap

Als de OR aan het eind van de zittingstermijn ophoudt te bestaan, betekent dat niet het einde van de medezeggenschap in de organisatie. Er zijn namelijk andere manieren om in een kleinere organisatie de medezeggenschap te organiseren (artikel). Zo is bij een organisatie met 10 tot 50 werknemers de personeelsvertegenwoordiging (pvt) een goed alternatief (artikel 35c WOR). De bestuurder moet een pvt instellen als de meerderheid van de werknemers hierom vraagt, maar hij kan natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Een pvt brengt namelijk ook voor de organisatie voordelen met zich mee.

Voordelen van de personeelsvertegenwoordiging (pvt)

De pvt kan invloed uitoefenen op het organisatiebeleid en is voor de bestuurder dus een belangrijke overlegpartner. Daarnaast kan de pvt de communicatie tussen de bestuurder en de werknemers verbeteren en zorgen voor draagvlak onder de werknemers. Werknemers voelen zich gehoord en hierdoor beter op hun plek. Ook kan de bestuurder profiteren van het advies van de pvt op economisch of sociaal gebied. Hij heeft dan een vast overlegorgaan als hij in de organisatie voor lastige keuzes komt te staan. De pvt kan dus zeker bijdragen aan het functioneren en de wendbaarheid van de organisatie, ook als de organisatie in moeilijke omstandigheden verkeert.