U bent hier

Onderneming & Personeel
Attentie voor thuiswerker is loon

Attentie voor thuiswerker is loon

Stuurt de werkgever een (kleine) attentie aan de werknemer omdat hij thuiswerkt vanwege de coronamaatregelen, dan is de kleinegeschenkenregeling niet van toepassing. De werkgever kan het bedrag wel aanwijzen als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte.

Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst, heeft informatie gepubliceerd over de kleinegeschenkenregeling voor ‘corona-attenties’. Er is duidelijk gemaakt dat er niet wordt voldaan aan alle voorwaarden van de regeling als de werkgever attenties geeft omdat de werknemer moet thuiswerken door de coronamaatregelen. Er is namelijk geen sprake van een situatie waarin anderen dan de werkgever ook een attentie zouden geven.

Kleinegeschenkenregeling is niet van toepassing

De kleinegeschenkenregeling is daarom niet van toepassing. Deze regeling kan de werkgever bijvoorbeeld wel toepassen als hij een cadeau bij de verjaardag of een geboorte stuurt. Er is dan sprake van loon, maar de kleinegeschenkenregeling regelt dat als aan de voorwaarden wordt voldaan, de werkgever deze kleine attenties niet hoeft te belasten bij de werknemer.  

Voorwaarden kleinegeschenkenregeling

De werkgever mag de kleinegeschenkenregeling (tool) alleen toepassen als hij voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Hij geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo'n attentie zouden geven.
  • Hij geeft geen geld of een waardebon.
  • De factuurwaarde (inclusief BTW) van de attentie is maximaal € 25. Hij hoeft eventuele bezorgkosten niet mee te tellen als die kosten op de factuur zijn gespecificeerd, of apart zijn gefactureerd. 

Aanwijzen als eindheffingsloon

De waarde van de ‘corona-attentie’ (inclusief BTW en verzendkosten) is loon voor de werknemer. Logischerwijs wil de werkgever de waarde hiervan niet bij het loon van de werknemer tellen. Hij kan dit aanwijzen als eindheffingsloon. Het bedrag komt dan ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Als de werkgever de totale vrije ruimte overschrijdt, moet hij over het meerdere 80% eindheffing betalen.