Ondernemingen alsnog failliet door belastingschulden
Veel ondernemingen die gebruik hebben gemaakt of nog maken van de uitstel van betaling van hun belastingen door de coronacrisis kunnen straks die belastingschulden waarschijnlijk niet meer terugbetalen aan de Belastingdienst. En zullen dan dus toch hun faillissement moeten aanvragen. Advies is om nu al te gaan nadenken over de betaling van de schulden en tijdig contact op te nemen met Belastingdienst en banken.
Het afgelopen jaar en dit jaar is er veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel in verband met de coronacrisis. Deze uitstelmogelijkheid loopt momenteel nog tot 30 juni. Tot eind vorig jaar stond de teller van de totale belastingschulden al op € 13,2 miljard en daar komt alles van dit jaar dus nog bij. Vanaf 1 oktober 2021 moeten ondernemers de schulden gaan betalen, hiervoor krijgen ze 36 maanden. Uit het rapport ‘Bijzonder Beheer Barometer’ van PWC en de Universiteit Leiden blijkt dat veel ondernemingen ten onder zullen gaan als ze de hoge belastingschulden moeten gaan betalen vanaf 1 oktober 2021, ook al mag dit worden uitgesmeerd over 36 maanden.
Instroom bij bijzonder beheer
De verwachting is dat het aankomende kwartaal het niet kunnen terugbetalen van al uitgestelde belasting de belangrijkste reden zal zijn voor instroom bij bijzonder beheer. Vooral ondernemingen uit de horeca, de groot- en detailhandel en de cultuur- en recreatiesector zullen hiermee te maken krijgen. De piek in de instroom bij bijzonder beheer ligt volgens het rapport in het derde kwartaal van 2021.
Langere terugbetalingsregeling is het advies
Om deze faillissementen zoveel mogelijk te beperken adviseren de onderzoekers het kabinet de uitstelregeling te verlengen in combinatie met een langere terugbetalingsregeling. Daarnaast is het zaak dat ondernemers die de belastingschulden moeten gaan betalen nu al nadenken over hoe ze dat gaan aanpakken. Door op tijd te schakelen met de Belastingdienst en banken over hun liquiditeitspositie kan wellicht een faillissement afgewend worden.
Het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat de 36 maanden al een ‘ruime’ betalingsregeling is. Hiernaast is ook nog ruimte voor maatwerk voor gevallen waarin de 36-maandentermijn niet voldoende is.