Gevolgen van Brexit voor loonbelasting en premies
De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben nog nèt op tijd een handelsakkoord opgeleverd. Het akkoord geldt sinds 1 januari 2021 en heeft gevolgen voor onder meer de toepassing van de loonbelasting, de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen voor werknemers uit het VK.
Of er voor een werknemer uit het VK na de Brexit iets verandert ten aanzien van de loonbelasting, hangt af van wanneer hij bij een Nederlandse organisatie werkte. Zo blijft een werknemer uit het VK vanaf 1 januari 2021 onder het EU-recht vallen, als hij op 31 december 2020 al in Nederland werkte en dat blijft doen. Deze werknemer behoudt bijvoorbeeld het recht op het belastingdeel van de arbeidskorting. Een werkgever kan voor deze werknemer de loonbelastingtabellen gebruiken die gelden voor werknemers die wonen in een land uit de zogenoemde landenkring. Daartoe behoren de EU-landen, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
Maar Britse werknemers die na 1 januari 2021 voor het eerst in Nederland komen werken of niet meer onder het zogenoemde terugtrekkingsakkoord vallen, hebben geen recht meer op het belastingdeel van de arbeidskorting. Werkgevers moeten voor deze werknemers de loonbelastingtabellen voor derde landen toepassen.
Gevolgen voor volksverzekeringen en werknemersverzekeringen
Ook voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen hangt het er vanaf wanneer een werknemer uit het VK in Nederland werkte. Werkte hij op 31 december 2020 vanuit Nederland in het VK of andersom en blijft hij dat na 31 december 2020 doen? Dan verandert er niets voor hem. Hij valt dan onder het terugtrekkingsakkoord, waardoor zijn verzekeringspositie ook na 31 december 2020 vastgesteld wordt aan de hand van de Europese regels.
Verzekeringsplicht voor werknemer die na 1 januari begint afhankelijk van afspraken
Komt een werknemer na 1 januari 2021 voor de eerste keer vanuit het VK naar Nederland om hier te wonen, te werken of te studeren? Of gaat een Nederlander – of een andere EU-onderdaan die in Nederland woont – na 1 januari 2021 voor de eerste keer naar het VK om dáár te wonen, werken of studeren? Dan wordt zijn verzekeringsplicht voor de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen vastgesteld aan de hand van de afspraken tussen de EU en het VK daarover. Wat dit precies voor een werknemer betekent, onderzoekt de Belastingdienst op dit moment nog.