Mogelijk reizigersverklaring om vliegreizen te ontmoedigen
Momenteel geldt er een oranje reisadvies om reisbewegingen te beperken. Toen er desondanks rijen dik mensen op Schiphol stonden, besloot minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur te onderzoeken of er een verklaring ingevoerd kan worden waarin reizigers moeten aangeven of hun reis strikt noodzakelijk is.
Vooralsnog gaat het om reizigers die vanuit Nederland naar het buitenland gaan. Van Nieuwenhuizen vindt dat de maatregelen die Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen hebben genomen om het vliegverkeer te beperken, verre van voldoende zijn. Op Schiphol stonden vakantiegangers opeengepakt voor de balies, zonder anderhalve meter afstand te houden.
Noodzakelijke reizen
Momenteel wordt de haalbaarheid van een reizigersverklaring onderzocht. Verschillende juristen hebben echter al aangegeven dat ze de juridische haalbaarheid ervan betwijfelen. Gekeken wordt naar wanneer de verklaring moet worden ingevuld en wat er wordt verstaan onder ‘strikt noodzakelijk’. Vrachtverkeer, reizen van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek vanwege een uitvaart worden daar bijvoorbeeld onder geschaard.
De regering roept al langere tijd op om alleen te reizen als dat noodzakelijk is. Vorige week werd deze oproep verlengd tot 15 maart 2021. Als mensen toch besluiten op vakantie naar het buitenland te gaan, dan wordt dat zeer onverantwoord en ongepast geacht.
Negatieve testverklaring
Een algeheel vliegverbod opleggen vindt de regering niet wenselijk. Daarom heeft de minister met de luchtvaartsector afgesproken dat er tot 15 maart 2021 geen pakketreizen worden aangeboden naar oranje gebieden, dat er een negatieve testverklaring van maximaal 72 uur oud nodig is voor vertrek uit een risicogebied en dat reizigers op websites van luchtvaartmaatschappijen vroeg in het boekingsproces de melding krijgen dat er een negatief reisadvies geldt.