OR van Miss Etam en vakbond AVV opnieuw naar rechter
De ondernemingsraad (OR) van Miss Etam en Steps stapt met vakbond AVV opnieuw naar de Ondernemingskamer. De nieuwe eigenaar van de modeketens, Martijn Rozenboom, houdt zich bij de reorganisatie niet aan de afspraken en aan de Wet op de ondernemingsraden.
In september nam Martijn Rozenboom Miss Etam over van het Belgische moederconcern FNG, dat een maand eerder failliet ging. Met de curator maakte de nieuwe eigenaar de afspraak dat hij na een doorstart ten minste 100 werknemers op het hoofdkantoor in dienst zou houden. Vorige week werd bekend dat hij bij de reorganisatie veel werknemers wil ontslaan. Ook besloot Rozenboom een distributiecentrum van Miss Etam te sluiten zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten. Daarmee zet hij de OR buitenspel.
Bestuurder wacht OR-advies niet af omdat zijn besluit al vaststaat
Rozenboom wilde het advies van de OR niet afwachten, omdat zijn besluit volgens eigen zeggen al vaststond. Daarmee handelt hij in strijd met de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Volgens artikel 25, lid 1d WOR heeft de OR namelijk adviesrecht bij een voorgenomen besluit tot een belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden. In de adviesvraag moet onder meer staan wat de gevolgen zijn voor de werknemers en hoe de bestuurder die gevolgen wil opvangen. Ook over het opvangen van die sociale gevolgen zal de OR advies uitbrengen. Rozenboom wil echter ook geen sociaal planĀ opstellen.
OR en vakbond stapten al eerder naar Ondernemingskamer
De OR heeft daarom besloten om deze week samen met vakbond AVV naar de Ondernemingskamer (OK) van het gerechtshof Amsterdam te stappen. Zij willen dat Rozenboom zijn reorganisatieplannen terugdraait. De OR en AVV stapten in oktober ook al naar de OK, omdat de nieuwe eigenaar bij zijn eerdere reorganisatieplannen ook het adviesrecht van de OR negeerde. Toen Rozenboom de eis om de OR te erkennen vlak voor de zitting alsnog inwilligde, trokken zij de rechtszaak weer in.