Baanzekerheid belangrijk voor welbevinden jongeren
Baanzekerheid is heel belangrijk voor het welbevinden van alle werknemers, jong en oud. Toch wordt daaraan gesleuteld, vanuit de aanname dat jongeren liever flexibel zijn omdat hun doel niet de vaste baan is, maar zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt echter niet zo te zijn.
Jongeren zouden een vaste baan veel minder belangrijk vinden dan de generatie voor hen. Zij zouden juist de voorkeur geven aan de mogelijkheid zich persoonlijk te ontwikkelen. Dat is in ieder geval een argument dat vaak wordt aangevoerd om de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Het rapport ‘Waarde van Werk Monitor’ (pdf) trekt echter andere conclusies. Volgens dit op onderzoek gebaseerde rapport hechten jongeren onder de 35 jaar juist nog méér waarde aan baanzekerheid dan oudere werknemers. Zij waarderen een tijdelijk contract zonder uitzicht op vast werk 3,3 punten lager dan aan een vast contract (tool). Bij de ondervraagden boven de 35 jaar is dit 2,4 punten. Ook uitzendwerk heeft niet hun voorkeur: dit krijgt 2,2 punten minder dan vast. Overigens scoort uitzendwerk dus wel iets beter dan een tijdelijk contract zonder uitzicht op vast werk.
Boven de 35 jaar gevoelig voor inkomensdaling
Wel blijkt uit het onderzoek dat jongeren minder gevoelig zijn voor een lager inkomen of een inkomensdaling, los van de vraag of het hierbij om een vast contract gaat. Een inkomensdaling komt juist weer harder aan bij werknemers boven de 35 jaar. Onzekerheid over de baan of het inkomen kan leiden tot stress en heeft dus veel invloed op het welbevinden van werknemers. Jongeren die geen vaste baan hebben, kunnen niet goed aan toekomstplanning doen. Zij kunnen bijvoorbeeld moeilijker een hypotheek afsluiten.