Thuiswerken ondermijnt carrière jonge werknemers
Vooral jonge, nieuwe werknemers gaan gebukt onder het lange thuiswerken door de coronacrisis. Ze zijn niet zichtbaar, waardoor vaste contracten worden uitgesteld, ze ervaren een hoge werkdruk en kampen met een slechte werk-privébalans vanwege de zorg voor hun kinderen. Leidinggevenden moeten deze medewerkers goed in de gaten houden.
Jonge werknemers die al wat langer in de organisatie rondlopen en toe zijn aan een volgende stap in hun carrière, worden daarin gehinderd door het verplichte thuiswerken. Om carrière te maken moeten werknemers zichtbaar zijn en dat is niet het geval bij werken vanuit huis. Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe noemt dit een professioneel isolement. Medewerkers in een professioneel isolement krijgen minder vaak een vast contract en stellen daardoor hun volgende levensfase uit, zoals ouderschap en het kopen van een huis, wat weer zijn weerslag heeft op onze maatschappij.
Alleen via Zoom of de mail
Ook jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan en net binnenkomen bij een organisatie, ondervinden last van het thuiswerken door de coronacrisis. Deze medewerkers moeten hun draai nog vinden. Vaak weten ze nog niet aan welke collega ze wat kunnen vragen, of durven ze dat niet omdat er geen band is opgebouwd bij gebrek aan kantoorborrels, teambuildingsessies en bedrijfsuitjes. Het is voor een beginnende, jonge medewerker een stuk lastiger om collegiaal te zijn met iemand die hij alleen via Zoom of de mail spreekt.
Krap appartementje
Dan zijn er nog de medewerkers die met (kleine) kinderen in een krap appartementje wonen en problemen hebben met de werk-privébalans. Vooral vrouwen zijn daar de dupe van. Door het thuiswerken hebben zij er meer zorgtaken bij gekregen. Daarnaast moeten ze vaak hun werkzaamheden onderbreken voor de kinderen. Mannen gaan daarentegen meer uren draaien waardoor ze een hogere werkdruk ervaren.
Hoogleraar Van der Lippe stelt dat thuiswerken met kleine kinderen niet te doen is. Volgens haar moeten deze medewerkers naar kantoor, net als medewerkers die alleen wonen. Zodra het overheid weer het sein veilig geeft voor werken op kantoor, zijn organisaties en leidinggevenden aan zet om dit juist voor deze groepen goed te regelen.