U bent hier

Onderneming & Administratie
Chaotische Brexit terug op de radar

Chaotische Brexit terug op de radar

Het is voor ondernemers deze dagen kiezen aan welk hoofdpijndossier zij hun aandacht geven. De coronacrisis laat diepe sporen na, en intussen is het óók nog maar 3,5 maand totdat de overgangsperiode na de Brexit afloopt. Dat hoeft geen schok op te leveren, als er maar een handelsakkoord is. Maar de kans daarop lijkt te slinken.

De Brexit is officieel al achter de rug: op 31 januari 2020 hebben de Britten de Europese club vaarwel gezegd. Maar voorlopig zijn de gevolgen daarvan nog niet enorm groot, omdat er tot het eind van het jaar een overgangsperiode geldt. Daarna stappen de Britten ook uit de interne markt van de EU. Deze tijd willen onderhandelaars van beide kampen gebruiken om een deal te sluiten over de toekomstige handelsrelatie.

Weinig schot in onderhandelingen

De deadline is hard, want de Britten hebben de mogelijkheid om de overgangsperiode te verlengen al links laten liggen. Ondertussen lopen de onderhandelingen over de handelsovereenkomst niet bepaald soepel. Zo klagen beide kampen dat de ander er nogal halsstarrig in zit. In dat mijnenveld van onderhandelingen hebben de Britse regering vorige week nog een extra bommetje gelegd. De Britse premier Boris Johnson heeft namelijk een wet opgesteld die belangrijke onderdelen van het eerder gesloten uittredingsakkoord weer tenietdoet. Aan de andere kant van Het Kanaal lieten fracties in het Europees Parlement weten dat zij dan ook niet zullen instemmen met een eventueel handelsakkoord.
Dit alles kán natuurlijk bij het ‘onderhandelaarsspel’ horen, en onder druk wordt alles vloeibaar, maar feit is dat de tijd begint te dringen. Er resteert nog maar 3,5 maand tot aan het eind van het jaar, en er moet ook nog tijd zijn om de afspraken om te zetten in beleid en ze door te voeren bij bijvoorbeeld de douaneposten. Er staat voor eind september nog een onderhandelingsronde gepland.

Voorbereiden blijft het devies

Door de moeizame gesprekken doemt weer het scenario van een ‘no deal-vertrek’ op, en de bijbehorende beelden van ellenlange files voor de grensovergangen. Ondanks de mogelijke Brexit-moeheid blijft het voor ondernemers dus zaak om voorbereidingen te treffen en hun hele keten door te lichten. Want douanecontroles komen er sowieso aan. Dat gaat over goederen die ondernemingen exporteren, maar het kan ook zo zijn dat Britse douaniers apparaten in een bestelbus controleren van een ondernemer die een klus komt doen. Vraag is voor ondernemers is bijvoorbeeld of dat eventuele oponthoud is verwerkt in contracten en afspraken. De Nederlandse douane heeft een checklist opgesteld om ondernemers te helpen bij de voorbereiding. Meer over mogelijke impact op de bedrijfsvoering leest u in het artikel Vragen over: voorbereiding op de Brexit.