U bent hier

Onderneming & Personeel
Corona geeft extra argumenten voor halen griepprik

Corona geeft extra argumenten voor halen griepprik

Binnenkort vallen de uitnodigingen voor het halen van een griepprik weer in de bus. Tot vorig jaar was de praktijk dat ongeveer de helft van die groep ook daadwerkelijk de prik ging halen. Heeft de arboprofessional in dit coronajaar extra argumenten om werknemers te overtuigen?

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Ieder jaar stuurt de overheid een uitnodiging voor de griepprik naar zestigplussers. Het aandeel daarvan binnen organisaties loopt op door de vergrijzing. Daarnaast kunnen werkgevers uit preventieoverwegingen zelf de griepprik aanbieden, bijvoorbeeld in de zorg. Het is echter nooit een verplichting om hem te halen. Voor werkgevers is het prettig als werknemers dat wel doen. Het brengt het ziekteverzuim (tool) omlaag. Motivatie en voorlichting is dan ook een belangrijk instrument. Maar in dit coronajaar zijn er nog extra redenen die het halen van de griepprik voor werknemers het overwegen waard kunnen maken. Die kan de arboprofessional gebruiken om hen te motiveren zich dit jaar te laten vaccineren tegen de griep.

Gang naar teststraat voorkomen

De griepprik voorkomt natuurlijk geen corona, maar kan wel helpen de algemene weerstand te verhogen. Iemand die besmet raakt met het griepvirus, is immers ook vatbaarder voor andere aandoeningen. Daarnaast voorkomt vaccinatie het hele traject van testen op corona en wachten op de uitslag. Iemand met griep weet natuurlijk niet zeker door welk virus hij geveld is, en zal zich dus moeten laten testen op corona. Als je door de prik kunt voorkomen dat je griep krijgt, voorkomt dit eveneens een gang naar de teststraat. Bovendien verklein je de kans dat je met longontsteking in het ziekenhuis terechtkomt op het moment dat dit misschien al overbelast is door de toeloop van coronapatiënten. Want longontsteking is ook een complicatie bij ernstige griep.