Kwart werknemers verzwijgt psychische problemen voor leidinggevende
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken van psychische problemen met de manager. Werknemers schamen zich of zijn bang om hun baan te verliezen, zeker in deze coronacrisis. Nadeel is dat door het verzwijgen de leidinggevende ook niet kan ingrijpen.
Medewerkers met psychische problemen schamen zich daarvoor. Daarnaast denken ze dat het delen van hun problemen gevolgen heeft voor hun takenpakket en carrière, tot aan baanverlies toe. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University waarbij 892 Nederlandse werknemers gevraagd werd of zij open zouden zijn over psychische problemen als ze die zouden krijgen. Een kwart van de ondervraagden denkt dat niet te doen.
60% van de ‘verzwijgers’ vindt zijn geestelijke gesteldheid een privé-aangelegenheid. Deze werknemers lossen hun problemen liever zelf op. Maar wanneer een medewerker zijn slechte psychische gezondheid verbergt, kan de leidinggevende hem ook niet steunen, aanpassingen maken in zijn werk of op andere manieren langdurig psychisch verzuim voorkomen.
Goede relatie met leidinggevende
Werknemers die gezondheidsproblemen verborgen houden, kunnen kampen met stress en vermoeidheid. Ze moeten immers continu mooi weer spelen. Het is daarom belangrijk om een sfeer te creëren waarin medewerkers vroegtijdig aan de bel kunnen trekken als ze lijden aan psychische problemen. Openheid van werknemers over psychische problemen vereist een positief werkklimaat en een goede relatie met de leidinggevende. In een positief werkklimaat kunnen medewerkers zichzelf zijn zonder gestigmatiseerd of gediscrimineerd te worden. Leidinggevenden spelen hierin een belangrijke rol, maar een goede werksfeer speelt natuurlijk organisatiebreed.
Wensen van de medewerker
Een manager die begrip heeft voor en meedenkt met de psychisch getroubleerde medewerker, voorkomt uitval en zorgt voor een betere arbeidsrelatie. De manager kan (tijdelijk) het werk aanpassen zodat de medewerker het vol kan houden. Hierbij moet de leidinggevende wel rekening houden met de wensen van de medewerker. Wanneer alle uitdagende taken bij hem worden weggehaald, kan dat zijn werkplezier flink doen afnemen.