Discussies over diversiteit op de werkvloer in goede banen leiden
Het bestaan van de Black Lives Matter-beweging kan niemand ontgaan zijn, al was het maar door de demonstraties die ze wereldwijd houden. Ook op de werkvloer speelt diversiteit een rol. Hoe geeft een manager gesprekken en eventuele discussies hierover de ruimte zonder dat tegenstellingen verharden of onbegrip ontstaat?
Vaak zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze discrimineren. Om geen problemen te maken, lacht de gediscrimineerde een vervelende opmerking meestal weg. Maar wanneer collega’s elkaar hier op kunnen aanspreken, kan dit probleem uit de wereld worden geholpen en ontstaat er meer wederzijds begrip. Leidinggevenden zouden hierin het voortouw moeten nemen, onder meer door discriminerend gedrag bespreekbaar te maken en af te keuren. Dat kan individueel, maar ook tijdens een overleg. Als het gesprek maar wordt gevoerd, om zo meer verbinding en saamhorigheid in het team te bewerkstelligen.
Discriminatie benoemen
Om het gesprek over discriminatie op de werkvloer te beginnen, is een open werksfeer nodig. Eén waarin medewerkers van hun hart geen moordkuil hoeven maken. Dat houdt in dat de medewerker die zich gediscrimineerd voelt, dit ook kan aangeven. Dat hoeft in eerste instantie niet bij de leidinggevende te gebeuren, voor als het nog te vroeg is om de dialoog met collega's aan te gaan. Wijs medewerkers op het bestaan van een vertrouwenspersoon of de OR.
Ontkennen dat mensen van elkaar verschillen, is onmogelijk. Benadruk echter dat verschillen geen gebreken hoeven te zijn. Leg er ook niet de focus op, maar laat medewerkers zich richten op elkaars talenten. Ze zijn in de eerste plaats collega’s van elkaar. Dat zorgt voor een goede werksfeer waarin medewerkers productief zijn en het verloop laag blijft.