Te weinig vakantie nemen is niet goed voor je hart
Iedere organisatie kent ze wel; werknemers die amper ooit vrij nemen en zo stuwmeren aan vakantiedagen opbouwen. Maar vakantie opnemen blijkt effecten te hebben die verder reiken dan alleen bijkomen van het werk. Het is ook goed voor hart en bloedvaten.
Dat vakantie goed is om bij te komen van alle werkstress, is geen verrassing. Alleen uit dat oogpunt al is het belangrijk dat werknemers ieder jaar een aaneengesloten periode vrij kunnen nemen. Maar vakantie kan ook bijdragen aan de gezondheid van hart en bloedvaten. Dit toonde de Finse professor Timo Strandberg al in 2018 aan. Hij begeleidde een langlopend onderzoek naar hart en bloedvaten. In de meest recente fase van het onderzoek werden ook factoren meegenomen als de hoeveelheid slaap, werk en vakantie van iedere deelnemer.
Overgewicht en roken
In het bijzonder degenen die toch al meer risico liepen, bijvoorbeeld door overgewicht, roken of een hoog cholesterolgehalte, bleken kwetsbaar als ze onvoldoende vakantie en dus rust namen. Strandberg benadrukte daarbij wel dat deze deelnemers sowieso een hectische levensstijl hadden, met ook te weinig slaap en langere werkdagen. Maar een langere periode van ontspanning om te ontkomen aan de werkdruk blijkt dus wel positieve gezondheidseffecten te hebben.
Zorgeloos vrij kunnen nemen
Werknemers die weinig vrije dagen opnemen (tool), moeten dus ‘verleid’ worden om toch gedurende een jaar voldoende vakantie te nemen. Het omslagpunt lijkt bij drie weken te liggen. Of dat drie aaneengesloten weken moeten zijn, is nog een punt van discussie. Werkgevers moeten het uiteraard ook mogelijk maken dat werknemers zorgeloos vrij kunnen nemen. Ze hebben het recht om tijdens hun vakantie onbereikbaar te zijn. Bij voorkeur moeten ze zich ook geen zorgen moeten hoeven maken over de hoeveelheid werk die op hen wacht bij thuiskomst.