Microsoft Teams persoonlijker met Together-modus
Microsoft Teams heeft iets uitgevonden waarmee het videovergaderingen persoonlijker wil maken: de Together- modus. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden deelnemers met hoofd en schouders in dezelfde virtuele omgeving geplaatst, zoals een vergaderzaal of koffietentje.
Videovergaderen is inherent aan thuiswerken. Beide hebben een vlucht genomen tijdens de coronacrisis en zullen niet meer verdwijnen. Om het werken op afstand een persoonlijker tintje te geven, ontwikkelde Microsoft een feature die geen storende huisdieren of kinderen meer door het beeld laat paraderen, die ervoor zorgt dat woon- en werkkamers niet meer vooraf als een bezetene hoeven worden opgeruimd en die geen afleidende kunst aan muren meer toont.
De Together-modus van Microsoft Teams plaatst iedereen in een videomeeting in dezelfde virtuele ruimte, met dezelfde achtergrond. Daarvoor wordt met kunstmatige intelligentie (KI) een uitsnede van de deelnemers gemaakt, van hun schouders en hoofd. Deze 'bustes' worden bij elkaar in de virtuele ruimte getoond, waardoor het lijkt of iedereen bij elkaar zit. De Together-optie wordt momenteel in gebruik genomen en zal in augustus voor Microsoftklanten beschikbaar zijn.
Dynamische weergave
Er zit meer in de Teams-koker. Zoals de ‘dynamische modus’ die eveneens met behulp van KI bepaalde deelnemers naast elkaar kan weergeven in de gezamenlijke virtuele ruimte. Met deze optie kunnen deelnemers zich ook in kleinere groepjes terugtrekken in zogenoemde ‘break-out ruimtes’, om bijvoorbeeld even te brainstormen, zonder daarvoor weer een aparte Teams-meeting te moeten starten.
Automatische ondertiteling
In de dynamische weergave kunnen ook presentaties worden gegeven. Zo kunnen sheets in een apart beeld worden getoond met daarnaast de spreker(s), zodat duidelijker is wie er presenteert. Sprekers kunnen groter worden afgebeeld dan toehoorders. Verder is Microsoft bezig met videofilters om de belichting en focus van de webcam aan te passen zodat gebruikers helderder en duidelijker in beeld komen en wil de softwaregigant later dit jaar automatische ondertiteling toevoegen, waardoor mensen die een andere taal spreken toch kunnen begrijpen wat er wordt gezegd.