BTW-verlagingen om gevolgen coronacrisis te dempen
Onze buurlanden sleutelen aan de BTW-tarieven om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten. België beperkt de verlaging van het tarief tot enkele sectoren, maar in Duitsland komt er een algemene BTW-verlaging. De vraag dringt zich dan uiteraard op: wat doet Nederland?
Duitsland trekt maar liefst € 130 miljard uit om de economie een zwengel te geven, onder meer via lagere BTW-tarieven. Nu het Duitse parlement heeft ingestemd met het steunpakket gaat de BTW-verlaging per 1 juli in. Het reguliere tarief zakt van 19% naar 16% en het verlaagde tarief gaat van 7% naar 5%. De verlaging geldt tot en met 31 december 2020.
Tijdelijke verlaging BTW in Duitsland en België
Het Duitse doel is om ervoor te zorgen dat ‘Otto Normalverbraucher’ vooral niet de hand op de knip houdt. Consumenten moeten helpen om de Duitse economie aan de praat te houden. De verlaging is tijdelijk, met het idee: mocht u denken aan een auto, tv of complete nieuwe inrichting, dan is nú het moment. Voor Nederlandse ondernemingen die zakendoen in Duitsland is het dus zaak om alert te zijn. Bijvoorbeeld: is het nieuwe tarief doorgevoerd in de aangifte BTW, gebruiken zakenpartners het juiste tarief en is de factuursoftware erop ingesteld?
Ook België heeft aan de BTW-knop gedraaid om ondernemers een steuntje in de rug te geven. Maar onze zuiderburen hebben de verlaging beperkt tot de horeca. Cafés en restaurants mogen nu 6% BTW rekenen, terwijl dat normaal 12% of 21% is. Deze maatregel geldt tot het eind van het jaar. Ook andere sectoren als de bouw en de modewinkels hebben gevraagd om een BTW-verlaging, maar zo ver is het nog niet. Ook elders in Europa staat een mogelijke verlaging van de BTW op de agenda, bijvoorbeeld in Italië. De regering daar broedt op een verlaging die vanaf 2021 voor 2 jaar zou moeten gaan gelden.
Ook BTW-verlaging in Nederland op komst?
Uiteraard leeft ook in Nederland de vraag of er wat moet gebeuren aan de BTW-tarieven. Tweede Kamerlid Van Kooten-Arissen heeft vragen (pdf) over het onderwerp gesteld aan minister Hoekstra van Financiën. De hamvraag is uiteraard of Hoekstra ook een verlaging overweegt, en wat de economische gevolgen zijn van zo’n maatregel. De antwoorden van de minister zijn er nog niet. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft zich eerder tegenover RTL Nieuws wel laten ontvallen dat hij wil kijken naar een BTW-verlaging. Maar hij zei er direct bij dat het ingewikkeld is, onder meer vanwege de uitvoering bij de Belastingdienst.