Apps helpen buitenwerker bij voorkomen tekenbeet
Het is deze week de Week van de teek. Goed om hier aandacht aan te blijven besteden, want het aantal Nederlanders dat een tekenbeet meldt, zit nog steeds in de lift. Vooral buitenwerkers lopen kans gebeten te worden. Als dat door een besmette teek is, kunnen ze de ziekte van Lyme oplopen.
Een tekenbeet zit in een klein hoekje. Een beet wekt associaties met lange wandelingen in de woeste natuur, maar de realiteit is dat een aanzienlijk deel van de gebeten mensen de teek gewoon heeft opgelopen in eigen tuin. De minuscule parasiet is buiten niet makkelijk op te merken, maar met een beetje pech draagt hij wel de ziekte van Lyme over op de gastheer. Naar schatting is 20% van de teken besmet met de borrelia-bacterie die de ziekte veroorzaakt.
Buitenwerkers lopen risico
Vooral buitenwerkers lopen risico: niet alleen kunnen ze vaker gebeten worden, maar ze hebben daardoor relatief dus ook meer kans op een Lyme-besmetting. Daarom is het handig dat er inmiddels 2 apps te downloaden zijn die helpen. De app Tekenbeet van het RIVM concentreert zich vooral op herkenning en verwijdering. Besmetting met de borrelia-bacterie treedt namelijk pas op als de teek al langer dan 12 uur bloed aan het zuigen is. Via de app van Nature Today is het mogelijk per vierkante kilometer te zien of er veel teken-activiteit is. De gegevens zijn afkomstig van de Tekenradar.
Lichte lange broek en laarzen
Maar ook bij minder activiteit doen buitenwerkers er goed aan zich te beschermen (tool) tegen tekenbeten. Een lichte lange broek en hoge schoenen of laarzen schelen al behoorlijk. Teken klampen zich namelijk bij voorkeur vast aan grashalmen en lage struiken in afwachting van een passerende gastheer. Eenmaal op het lichaam hebben teken een voorkeur voor warme, vochtige plekjes, maar ze zijn niet erg snel. Regelmatig tussentijds de broekspijpen aan voor- en achterkant controleren, kan dus ook nog schelen.