Onderzoek: thuiswerken zorgt voor hogere productiviteit
41% van de werknemers is productiever sinds het thuiswerken door corona. Redenen: het flexibel kunnen indelen van de werktijd en het wegvallen van reistijd en afleiding. Dat hangt wel van de thuissituatie af: ouders met jonge kinderen en alleenstaanden die gedijen bij structuur, zijn juist minder productief.
Werknemers die samenwonen en geen kinderen hebben, zijn de meest productieve thuiswerkers. Dat blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters dat afgelopen april en mei het thuiswerken onder 553 hoogopgeleide professionals in Nederland onderzocht. Daaruit bleek ook dat sommige alleenwonenden worstelen met thuiswerken door het gebrek aan structuur in de werkdag. Ook ouders met kleine kinderen hebben het zwaar: door de constante zorg voor hun kroost is het moeilijker zich op het werk te concentreren.
Flexibiliteit in werkuren
60% van de productievere thuiswerkers krijgt meer werk gedaan door het flexibel kunnen indelen van de werkdag. Niet iedereen is blij met die flexibiliteit: van de 23% werknemers die hun productiviteit zagen dalen, wijst 20% dat juist als oorzaak aan. Vooral sommige alleenwonenden ondervinden problemen: zij ontdekken nu dat ze moeite hebben structuur aan te brengen in hun dag. In tegenstelling tot samenwonenden en werknemers met kinderen: die hebben hier nagenoeg geen last van.
Wegvallen van reistijd
Vrijwel alle ondervraagde professionals zijn tevreden over het wegvallen van de reistijd. In plaats van forenzen kiest 38% ervoor langer door te werken, met name de werknemers met kinderen. 35% besteedt de gewonnen tijd aan het huishouden en de rest blijft langer in bed liggen, gaat sporten, videobelt met familie of vrienden, of ontspant op een andere manier. Al deze zaken zorgen ook voor een verhoogde productiviteit. Al met al blijkt uit het onderzoek dat het thuiswerken een blijvertje mag zijn: maar liefst 85% van de respondenten wil ook in de toekomst regelmatig blijven thuiswerken.