U bent hier

OR & Medezeggenschap
COR Tata Steel wil naar rechter en FNV stelt ultimatum

COR Tata Steel wil naar rechter en FNV stelt ultimatum

De centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland overweegt naar de rechter te stappen. Aanleiding is het plotselinge vertrek van directievoorzitter Theo Henrar. Tata Steel Europe (TSE) spreekt van vertrek in goed overleg. De COR vermoedt dat er sprake is van ontslag van de Nederlandse topman.

Het bericht van TSE over het vertrek van de directievoorzitter van Tata Steel Nederland heeft veel stof doen opwaaien bij de Nederlandse werknemers, COR en vakbonden. Voor alle partijen kwam deze aankondiging volkomen onverwacht. De COR en de werknemers eisen duidelijkheid over het plotselinge vertrek van de CEO. Werknemers organiseerden protestacties en de COR overweegt juridische stappen. De COR wil laten onderzoeken of er sprake is van ontslag, zoals de COR vermoedt. Bij ontslag van een bestuurder heeft de COR namelijk adviesrecht (artikel 30 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR)). De COR wil aantonen dat de totstandkoming van het besluit in strijd is met de WOR.

Tata Steel Europe erkent opvolger niet als topman

De opvolger van Henrar is inmiddels bekend. Locatiedirecteur en vicevoorzitter van de directie Hans van den Berg zal de taken van Henrar vanaf 1 juni voorlopig overnemen. De benoeming van Van den Berg stelt de COR en werknemers echter allerminst gerust. Het Europese hoofdkantoor benadrukt namelijk dat zij Van den Berg niet erkent als topman, maar enkel als zaakwaarnemer. Nu er een positie is vrijgekomen in de directie, zal het moederbedrijf in India ook nog een bestuurslid benoemen, waarna de driekoppige directie een nieuwe voorzitter zal kiezen. De COR verwacht dat het Indiase moederbedrijf steeds meer invloed krijgt op Tata Steel Nederland en dat het voormalige Hoogovens hierdoor zijn zelfstandigheid verliest.

COR vreest dat Tata Steel reorganisatie toch gaat doorvoeren

De COR en de vakbonden menen dat met het vertrek van Henrar de toekomst van Tata Steel Nederland op losse schroeven komt te staan. Tot het laatste moment heeft Henrar de Nederlandse belangen verdedigd bij de Indiase staatgigant. Zo wist Henrar een dreigend massaontslag voorlopig te voorkomen. De COR vreest dat Tata Steel Europe de voorgenomen reorganisatie nu alsnog gaat doorvoeren. Volgens de COR zou dit betekenen dat IJmuiden te maken krijgt met een massaontslag om de verliezen te compenseren die Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk lijdt. Deze verklaring van de COR was tegen het zere been van de Britse tak. Het was voor de Britten aanleiding om per direct hun lidmaatschap in de Europese ondernemingsraad (EOR) op te zeggen.

Vakbond FNV heeft Tata Steel een ultimatum gesteld

Het plotseling aangekondigde vertrek van de Nederlandse CEO heeft de afgelopen twee weken binnen TSE al tot veel onrust geleid. In IJmuiden hielden werknemers al diverse spontane stakings- en protestacties vanwege het vertrek van Henrar. Inmiddels heeft vakbond FNV Tata Steel een ultimatum gesteld. FNV eist dat Tata Steel voor 2 juni om 16.00 uur akkoord gaat met de eis om de werkgelegenheidsgarantie tot 1 oktober 2021 schriftelijk te bevestigen én uit te breiden tot en met 1 oktober 2026. Ook moet Tata Steel beloven dat er geen gedwongen ontslagen bij de Nederlandse tak zullen vallen en dat er geen bedrijfsonderdelen worden verkocht. Als Tata Steel hiermee niet akkoord gaat, stemmen vakbondsleden op 4 juni over mogelijke verdere acties. Ook vakbond CNV raadpleegt zijn leden op die datum.