Cybercriminelen grijpen hun kans nu iedereen thuiswerkt
Nu er massaal wordt thuis gewerkt, kunnen internetcriminelen eenvoudiger bij organisaties inbreken. Via thuisnetwerken is het makkelijker binnendringen dan wanneer er gewoon op kantoor wordt gewerkt. Meer alertheid is geboden.
Phishing, gijzelsoftware, valse facturen, ceo-fraude, enzovoort. Cybercriminelen kunnen op allerlei manieren hun slag slaan. Nu half Nederland door de coronacrisis niet meer naar kantoor gaat, lopen organisaties meer kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden.
Juist nu veel mensen vanuit huis werken en daardoor niet even naar een collega kunnen lopen, last hebben van stress en onder druk staan, zijn ze minder alert op afwijkende zaken. Zo is het aantal gevallen van phishing naar wachtwoorden en persoonlijke gegevens flink gegroeid sinds het verplichte thuiswerken door de coronacrisis. Daarom roepen FIOD, het Anti Money Laundering Centre (AMLC), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en advies- en accountantsorganisatie PwC in het Financieele Dagblad op tot extra alertheid.
Altijd aangifte doen
Wat kunnen medewerkers zelf doen? Het is het noodzakelijk dat alle updates worden uitgevoerd, ook op privé laptops als die voor werk worden gebruikt. Een goed antivirusprogramma is eveneens onmisbaar. Verdachte mailtjes moeten gecontroleerd worden, zoals e-mails waarin gevraagd wordt om op korte termijn geld over te maken of e-mails van een onbekend afzenderadres. Stuur ze door naar uw leidinggevende en/of IT-afdeling. Maak er ook melding van bij de Fraudehelpdesk.
Is uw organisatie slachtoffer geworden van cybercrime? De FIOD hamert erop om altijd aangifte te doen en de bank te informeren. Zo kunnen er maatregelen worden genomen en wordt er kennis opgedaan over de manier waarop cybercriminelen te werk gaan.