U bent hier

Onderneming & Fiscus
Roep om extra voorwaarden aan nieuwe coronasteun

Roep om extra voorwaarden aan nieuwe coronasteun

Overheden wereldwijd trekken ruimhartig de portemonnee om het bedrijfsleven door de coronacrisis te slepen. Maar intussen gaan er ook stemmen op om extra voorwaarden te verbinden aan die steun. Denemarken sluit bijvoorbeeld 'belastingontwijkers' helemaal uit. Ook in Nederland nemen de kritische geluiden toe.

Over de hele wereld strooien overheden met miljarden om ondernemingen en banen te redden. Ook Nederland trekt de knip voor financiële en fiscale steunmaatregelen (tool). Onder meer door loonkosten over te nemen via de NOW-regeling en zelfstandig ondernemers bijstand te bieden met de TOZO-regeling. De kosten van de steun voor de schatkist worden tot nu toe al geschat op dik € 19 miljard, meldt RTL Nieuws.

Denemarken: geen dividend uit steungeld

Ondernemers zijn blij met de ruimhartige en snel opgezette hulppakketten, maar her en der begint het ook te knellen. Denemarken heeft nu besloten om ondernemingen die geregistreerd staan in ‘belastingparadijzen’ helemaal uit te sluiten van steun. Ook mogen ondernemingen die steun krijgen van de overheid geen dividend betalen aan aandeelhouders in 2020 en 2021. Met de maatregelen wil het land meer zekerheid dat het steungeld ook echt gaat naar het redden van banen en ondernemingen. Denemarken gebruikt voor de uitsluiting de lijst met ‘niet-coöperatieve rechtsgebieden’ van de Europese Unie. Daar staan momenteel 12 landen op, waaronder Fiji, Panama en de Kaaimaneilanden. Eerder legde Polen al een soortgelijke beperking op.

Fraude coronasteun prioriteit opsporingsdiensten

Ook in Nederland gaan er stemmen op om extra voorwaarden te verbinden aan eventuele nieuwe steun. GroenLinks en PvdA zien graag dat Nederland de Deense maatregelen overneemt, en dat wordt voorkomen dat steungeld uiteindelijk als dividend naar aandeelhouders gaat. Ook zouden er afspraken moeten komen over verduurzaming. Het kabinet heeft al laten doorschemeren dat aanvullende voorwaarden mogelijk zijn. Bij de uitbreiding van de NOW is dat al gebeurd.
Het kabinet heeft intussen ook al meerdere malen een ethisch beroep gedaan op ondernemers om geen misbruik te maken van de regelingen. Bij het opzetten van de steun is vooral gekeken naar snelle invoering, en minder naar allerlei veiligheidskleppen om fraude te voorkomen. Wel hebben de Inspectie SZW en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de handen ineen geslagen om misbruik van de steunmaatregelen aan te pakken.