U bent hier

OR & Medezeggenschap
Videovergaderen in het klein met populaire apps

Videovergaderen in het klein met populaire apps

Contact houden met collega’s is toch een stuk lastiger nu veel werknemers thuis werken vanwege het coronavirus. Is er geen mogelijkheid om dure vergadersoftware aan te schaffen, dan kunnen kleine videovergaderingen ook prima plaatsvinden met apps die werknemers vaak al hebben op hun mobiele telefoon. WhatsApp, Facetime of Facebook Messenger: wat zijn de beste apps voor uw organisatie?

Om te videovergaderen kan uw organisatie kiezen voor betaalde software zoals Jabber en Slack, vergadersoftware die in principe gratis is (Zoom, Skype, Google Meet en GoToMeeting) of apps waar werknemers over het algemeen al vanwege privégebruik mee bekend zijn. Populaire apps zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Facetime worden vaak gebruikt om berichten mee te versturen, maar videobellen is ook een optie!

Voor- en nadelen privé-apps

Het voordeel van deze apps is dat werknemers bekend zijn met het gebruik ervan en het dus niet lang duurt voordat ze het videovergaderen onder de knie hebben. Ook voor één-op-één-gesprekken zijn apps erg handig. Een nadeel is dat deze apps niet gericht zijn op zakelijk gebruik en het dus minder makkelijk is om bijvoorbeeld bestanden te delen. Ook is het niet mogelijk om uw scherm te delen om cijfers te laten zien.

WhatsApp en Signal voor videovergaderen

Bij WhatsApp zijn videovergaderingen mogelijk, maar dan wel met slechts vier werknemers totaal. Vanuit een groepschat belt u iedereen eenvoudig met de camera. WhatsApp let op privacy (tool) met end-to-end-encryptie. Ook de app Signal staat bekend om de aandacht voor privacy. Er is geen winstoogmerk en de broncode is vrij beschikbaar, waardoor ook gecontroleerd kan worden dat Signal geen data verzamelt. Videobellen voor groepen is echter helaas nog geen optie bij deze app.

Facebook Messenger en Facetime voor Apple-gebruikers

Facebook Messenger laat maar liefst maximaal vijftig mensen deelnemen aan een videogesprek. De eerste zes deelnemers zijn allemaal zichtbaar, maar bij meer dan zes deelnemers is alleen de persoon die spreekt groot in beeld te zien. Het nadeel van Messenger is dat werknemers hun Facebook-account  moeten gebruiken om in te loggen. Dit heeft misschien niet de voorkeur in een zakelijke omgeving. Facetime is de app voor iOS-gebruikers. Hebben werknemers in uw organisaties allemaal een iPhone van de zaak, dan is Facetime een prima optie om te videovergaderen. Maar liefst 32 deelnemers kunnen deel uitmaken van uw videovergadering. Heeft echter niet iedereen Apple-apparatuur, dan is Facetime niet geschikt, aangezien Android-gebruikers er bijvoorbeeld geen toegang toe hebben.