U bent hier

Onderneming & Fiscus
Oproep Belastingdienst: doe tijdig loonaangifte

Oproep Belastingdienst: doe tijdig loonaangifte

Werkgevers moeten op tijd hun aangifte loonheffingen doen voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW). Met de meest actuele gegevens kan UWV snel berekenen waar werkgevers recht op hebben. Dat schrijft de Belastingdienst in een dringende oproep aan werkgevers.

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) moet werkgevers met omzetverlies compenseren, zodat zij werknemers kunnen doorbetalen. Met de meest actuele gegevens uit de aangifte loonheffingen kan UWV snel berekenen waar werkgevers en hun werknemers die thuis komen te zitten of ziek worden, recht op hebben. Het is dus belangrijk dat werkgevers tijdig hun loonaangifte opsturen. Is dit echt niet mogelijk? Dan kunnen zij uitstel aanvragen voor het doen van loonaangifte door middel van een schriftelijk verzoek te sturen naar Belastingdienst, Postbus 8738, 4820 BA Breda.

Bijzonder uitstel van betaling is mogelijk

Verder wijst de Belastingdienst erop dat werkgevers die door de coronacrisis betalingsproblemen hebben gekregen bijzonder uitstel van betaling kunnen krijgen van de loonheffingen, omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Hiervoor moeten werkgevers de (loon)aangifte doen voor de uiterste aangiftedatum. Zij ontvangen dan ongeveer 3 weken na de uiterste aangiftedatum een naheffingsaanslag. De boete voor niet tijdig betalen hoeft dan niet te worden voldaan. Vervolgens kunnen werkgevers een verzoek om uitstel indienen. Ze moeten daarbij vermelden dat de betalingsproblemen een gevolg zijn van de coronacrisis. Het verzoek kan onder vermelding van het kenmerk van de belastingaanslag per brief gestuurd worden naar Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC Heerlen. 

Na ontvangst van de brief stopt de fiscus met de invorderingsmaatregelen en scheldt de betaalverzuimboete kwijt. De werkgever krijgt vervolgens automatisch 3 maanden uitstel en hoeft hiervoor verder niets te doen.

Een tegemoetkoming in de loonkosten

De NOW is een van de vele maatregelen uit het noodpakket aan maatregelen van de overheid. Werkgevers kunnen met de NOW een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom aanvragen. Zij moeten dan een omzetverlies van minstens 20% verwachten. Het gaat daarbij om omzetdalingen vanaf 1 maart. Er kan op dit moment nog geen beroep op de maatregel worden gedaan. De noodmaatregel vervangt de regeling voor werktijdverkorting (WTV). Die regeling werd stopgezet omdat deze niet was afgestemd op de ingrijpende gevolgen van het coronavirus COVID-19 op organisaties.