Arbeidsmarktcommissie heeft ook dga op de korrel
Het moet maar eens klaar zijn met de mogelijkheden voor directeuren-grootaandeelhouders (dga's) om belastingheffing uit te stellen. Dat adviseert de commissie-Borstlap, die zich heeft gebogen over de toekomst van de arbeidsmarkt. In plaats van geld onbelast op te potten in de onderneming, moet de winst van de bv onmiddellijk belast worden. En zo veel mogelijk als inkomen voor de dga.
Naar het rapport over hoe de vaderlandse arbeidsmarkt toekomstbestendig kan worden was lang uitgekeken. En de commissie levert geen slappe adviezen: het moet drastisch anders. Daarbij wijzen de adviseurs nadrukkelijk naar de ongelijkheid tussen ondernemers en werknemers. Om dat gelijk te trekken moeten de belastingvoordelen voor zelfstandigen afgebouwd worden.
Dga’s kunnen belastingheffing te lang uitstellen
In het rapport is ook speciale aandacht voor dga’s. Zij krijgen via drie wegen te maken met de fiscus: over de winst van de bv moeten zij vennootschapsbelasting afdragen, dividenduitkeringen uit de bv zijn belast in box 2 van de inkomstenbelasting én de dga hoort voor zijn werk een gebruikelijk loon te krijgen dat valt in box 1 van de inkomstenbelasting. De commissie stelt dat hierdoor ‘veel (arbeids)inkomen van de dga’ achterblijft in de bv, dat pas op een later moment belast wordt. En het werkt in de hand dat ondernemers de voordeligste rechtsvormen of belastingregimes kiezen.
Dat wringt voor de commissie met name bij ondernemers die vooral geld verdienen met arbeid, en dus niet veel kapitaal hebben zitten in bijvoorbeeld een fabriek. In feite is dan de volledige winst van de bv arbeidsinkomen van de dga, maar zo wordt dat niet belast. Zo lang het geld – na de afdracht van VPB – in de bv blijft, is het onbelast.
Aandeel van dga in de winst direct belasten
Deze hele redenering is ook precies de drijfveer voor het kabinet om ‘excessieve’ leningen van dga’s bij hun eigen bv te gaan belasten. Op die manier kunnen de ondernemers de belastingheffing niet langer uitstellen.
De oplossing van de commissie-Borstlap ligt in dezelfde lijn: het aandeel van de dga in de winst van de bv moet onmiddellijk belast zijn. En dan het liefst ook helemaal als arbeidsinkomen, dus in box 1 van de inkomstenbelasting. Bij een bv die veel kapitaal geïnvesteerd heeft is ‘het aandeel van de dga in de winst’ logischerwijs lager.
Voor dga’s die vooral arbeid verrichten en weinig kapitaal gebruiken in hun bv kan dit alles een forse lastenstijging opleveren, erkent de commissie. Maar dat is een ‘onvermijdelijk gevolg’ van het advies om de fiscale verschillen tussen werknemers en ondernemers op te heffen.