Beleidsdekkingsgraad gezakt onder wettelijk minimum
Kortingen op pensioenen lijken voor veel pensioenfondsen steeds moeilijker te voorkomen. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen was in oktober weliswaar net hoog genoeg, maar de beleidsdekkingsgraad blijft dalen.
De beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden – is gedaald tot 104%. Dat is lager dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%. Dat meldt Aon, de aanbieder van de Pensioenthermometer. Bovendien zal dit percentage de komende maanden nog verder dalen doordat de hogere dekkingsgraden van eind 2018 dan niet meer meetellen. Kortingen op pensioenen worden daardoor haast onontkoombaar.
Actuele dekkingsgraad op het randje
De actuele dekkingsgraad (tool) bleef in oktober steken op 101%. Dat betekent dat de Nederlandse pensioenfondsen momenteel net genoeg geld in kas hebben om te voldoen aan hun verplichtingen. Dat geldt echter zeker niet voor alle pensioenfondsen. Een aantal fondsen, waaronder ABP voor overheid en onderwijs, PFZW voor Zorg en Welzijn en PMT voor Metaal en Techniek, verkeren in zwaar weer. Hun dekkingsgraad ligt ver onder de 100% en dat betekent dat de kans op kortingen steeds groter wordt. Bij een dekkingsgraad onder de 90% moeten de fondsen gaan korten en veel fondsen komen daar akelig dicht bij in de buurt.
Maatregelen uit pensioenakkoord
De kortingen op de pensioenen worden nu pas doorgevoerd als de dekkingsgraad onder 90% komt. Indexaties zijn pas aan de orde bij een dekkingsgraad van 110% of hoger. Daar komt door het pensioenakkoord mogelijk verandering in. Wanneer die wijziging doorgevoerd wordt, is op dit moment echter nog onbekend.