Ergonoom doet veel meer dan bureaus afstellen
Door een ergonoom in te schakelen, kunt u bewegingsproblemen preventief oplossen, maar ook als werknemers al klachten hebben, heeft u baat bij de hulp van een ergonoom. Ergonomen kijken niet alleen naar goed afgestelde bureaus en bureaustoelen: ze nemen de hele werkomgeving onder de loep.
Uw organisatie moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers. Ergonomisch verantwoorde werkplekken voor kantoorwerkers horen daar ook bij. Een ergonoom kan nieuwe werkplekken optimaliseren of een hele productielijn ontwerpen. Ook is het mogelijk om een ergonoom in te schakelen om uw hele organisatie door te laten lichten op ergonomische knelpunten. Hij kan zelf kijken naar de werkomstandigheden of specifieker aandacht besteden aan de oorzaken van concrete klachten van werknemers.
Specialiteiten van de ergonoom
De volgende zaken kan een ergonoom voor uw organisatie regelen:
- begeleiding geven bij de inrichting van het kantoor: bijvoorbeeld bij flexplekken;
- een ergonomisch spreekuur houden;
- hulpmiddelen ontwerpen om de fysieke belasting bij werkzaamheden te verminderen, zoals bij onkruid wieden, glasplaten tillen of in de bouw;
- naar aanleiding van klachten op de werkplek speciale meubels ontwerpen;
- software voor een callcenter of backoffice beoordelen en verbeteren;
- assemblagelijnen herontwerpen en inrichten om de productiviteit en fysieke belasting te verbeteren.
Niet verplicht om een ergonoom in te schakelen
In de Arbowet zijn ergonomische voorwaarden opgenomen, zoals de eisen aan kantoormeubels en persoonlijke beschermingsmiddelen, maar het is niet verplicht om een ergonoom in de arm te nemen. Niet elke arbodienst biedt deze mogelijkheid ook aan. De meerwaarde van de ergonoom is dat hij specifiek kijkt naar de mogelijkheden van werknemers in verhouding tot hun taken en middelen. Hij bekijkt een probleem dus als één geheel en neemt niet alleen de Arbowet als basis.