Voor drie jaar in de OR, tenzij…
In de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat dat OR-leden in principe voor drie jaar zitting nemen in de ondernemingsraad (OR). In de regel staan er daarom elke drie jaar nieuwe OR-verkiezingen op het programma, maar het kan ook anders.
Aan het eind van de driejarige zittingstermijn treden alle OR-leden tegelijk af. Volgens artikel 12 WOR zijn aftredende leden direct herkiesbaar. En dat kan keer op keer. Werknemers kunnen hierdoor erg lang lid blijven van de OR. OR-leden die het klappen van de zweep kennen heeft bepaalde voordelen, maar het is niet altijd wenselijk. Juist nieuwe OR-leden met vernieuwende inzichten en ideeën kunnen het functioneren van de OR verbeteren. De OR kan de doorstroming van de leden bevorderen door het aantal zittingstermijnen te beperken tot bijvoorbeeld twee of drie opeenvolgende periodes, maar de OR kan in zijn reglement ook een andere zittingsduur opnemen, namelijk van twee of vier jaar (artikel 12, lid 2 WOR).
Nieuwe werknemers kunnen eerder meedoen
Een kortere zittingstermijn kan bijvoorbeeld wenselijk zijn als er kandidaten zijn die drie jaar te lang vinden. In dat geval treedt de hele raad na twee jaar af en volgen er verkiezingen voor een nieuwe OR. Voordeel is dat nieuwe werknemers sneller kunnen meedoen aan de OR-verkiezingen, door zich kandidaat te stellen voor de nieuwe OR (passief kiesrecht) of door hun stem uit te brengen bij de verkiezingen (actief kiesrecht).
Aftredingsrooster zorgt voor continuïteit en nieuwe gezichten in de OR
Het is ook mogelijk om de zittingsduur te verlengen van drie naar vier jaar. OR-leden blijven dan voor vier jaar aan, tenzij de OR een aftredingsrooster instelt. Volgens dit rooster treedt elke twee jaar de helft van de OR-leden af. Zo blijft de continuïteit gewaarborgd en is er regelmatig ruimte voor nieuwe gezichten in de raad. Een aftredingsrooster betekent wel dat er vaker – elke twee jaar – verkiezingen zullen zijn. Ook kunnen kiezers dan slechts op de helft van het aantal zetels hun stem uitbrengen. Dit maakt de verkiezingen voor werknemers mogelijk minder interessant.