OR moet afspiegeling zijn van hele organisatie
De ondernemingsraad (OR) moet een goede afspiegeling zijn van de hele organisatie. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een oplossing kan zijn om bij de OR-verkiezingen te werken met kiesgroepen. Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) mag dat.
Bij de OR-verkiezingen brengen de stemgerechtigde werknemers hun stem uit op één of meer kandidaten (artikel 9 WOR). Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk groepen werknemers vertegenwoordigd zijn in de OR, kan de OR werken met zogeheten 'kiesgroepen'. Deze kiesgroepen kunnen bijvoorbeeld onderverdeeld zijn naar vestiging of naar afdeling. De verkiesbare kandidaten worden ondergebracht in de kiesgroepen en de stemgerechtigde werknemers mogen alleen stemmen op kandidaten uit hun eigen kiesgroep. De OR moet in zijn reglement (infographic) vastleggen hoeveel zetels elke kiesgroep krijgt. Belangrijk is dat het aantal zetels uit de kiesgroep in verhouding staat tot het aantal werknemers dat de kiesgroep vertegenwoordigt. Het kiesgroepenstelsel is mogelijk bij zowel een personenstelsel als een lijstenstelsel.
Grotere betrokkenheid bij de OR
Door te werken met kiesgroepen komt er een eerlijker vertegenwoordiging van alle werknemers in de OR. Werknemers zullen zich daardoor beter vertegenwoordigd en meer betrokken voelen bij de OR, omdat hun directe collega's in de OR zitten. Het instellen van kiesgroepen betekent wel dat er voor elke kiesgroep voldoende kandidaten moeten zijn. Het vinden van voldoende kandidaten voor de OR-verkiezingen kan best een uitdaging zijn (artikel). Ook bestaat de kans dat deze leden zich vooral willen inzetten voor hun eigen achterban, wat kan leiden tot verdeeldheid binnen de raad. De nieuwe OR doet er daarom goed aan om de verschillende belangen onder de achterban in kaart te brengen en afspraken te maken over de prioriteiten en taakverdeling binnen de OR.