Geen splitsing bij bereik privédeel via zakelijk deel
Als het privégedeelte van een pand alleen te bereiken is via een trap die zich in het zakelijke gedeelte bevindt, is het pand volgens de rechter niet te splitsen. Het is daarom ook keuzevermogen.
In deze zaak ging het om een echtpaar dat een brood- en banketbakkersonderneming in de vorm van een vof dreef. Ze waren gezamenlijk eigenaar van het pand waarin de bakkerij werd gedreven. Op de begane grond was het winkelgedeelte en een magazijn. De kamers op de eerste verdieping en de zolder werden verhuurd aan studenten. Tot en met 2014 gaf het echtpaar het winkelgedeelte aan als ter beschikking gesteld vermogen in box I en de eerste verdieping en zolder als inkomen uit sparen en beleggen in box 3. Maar in hun aangiften inkomstenbelasting 2015 rekenden zij ook het winkelgedeelte tot box 3. De huisvestingskosten voor het winkelgedeelte trokken ze van de winst af. De inspecteur corrigeerde de aangiften, omdat het pand volgens hem splitsbaar was en het winkelgedeelte verplicht ondernemingsvermogen vormde.
Niet afzonderlijk rendabel te maken
Rechtbank Den Haag gaf aan dat er geen sprake was van een splitsbaar pand, omdat het ondernemingsgedeelte niet afzonderlijk van het woongedeelte rendabel gemaakt kon worden. In het pand was slechts één keuken en één sanitaire ruimte aanwezig en de kamer boven het magazijn kon alleen worden bereikt via een trap in het ondernemingsgedeelte. Ook voor het ondernemingsgedeelte van het pand was daarom sprake van keuzevermogen. Het echtpaar had dus het hele pand tot hun privévermogen kunnen rekenen. Doordat zij een deel van het pand ter beschikking stelden aan de vof, behaalden zij dus resultaat uit overige werkzaamheden.
Rechtbank Den Haag, 12 september 2019 (gepubliceerd 26 september 2019), ECLI (verkort): 9736 en rechtbank Den Haag, 12 september 2019 (gepubliceerd 26 september 2019), ECLI (verkort): 9739