Nederlanders geven hun werkgeluk een ruime voldoende
Nederlanders zijn best gelukkig op hun werk. Ze geven hun werkgeluk gemiddeld een 7,2. Dit blijkt uit het Werkgelukonderzoek 2019, dat MonitorGroep, HappyOffice en de Gelukkig Werken Academie uitvoerden in het kader van de internationale Week van het Werkgeluk.
De laatste week van september staat wereldwijd in het teken van werkgeluk. Tijdens de Week van het Werkgeluk besteden organisaties extra aandacht aan geluk op het werk. Wat klinkt als iets ludieks, blijkt een serieus onderwerp. Gelukkige werknemers blijken namelijk productiever te zijn en minder vaak te verzuimen.
Sectoren met krappe arbeidsmarkt scoren hoog
De hoogste scores voor werkgeluk krijgen de sectoren ‘zorg en welzijn’ en ‘bouw en wonen’. De detailhandel, e-commerce en groothandel staan onderaan de lijst. Jongeren (tot 25 jaar) en ouderen (vanaf 45 jaar) voelen zich in het algemeen gelukkiger op het werk dan de middengroep van 25 tot 45 jaar. Ook zelfstandigen geven hun werkgeluk gemiddeld een hogere waardering dan mensen in loondienst. Bij een kwart van de respondenten is er nog veel ruimte voor verbetering: zij geven hun werkgeluk hooguit een krappe voldoende.
Waar worden werknemers gelukkig van?
Welke factoren zijn het meest bepalend voor werkgeluk? Volgens onderzoeker Arie Pieter Veldhoen van MonitorGroep zijn dat:
- je thuis voelen bij de organisatie;
- werk doen waar je energie van krijgt;
- werken in een hecht team;
- een leidinggevende die inspireert en vertrouwen geeft;
- een voldaan gevoel aan het eind van de werkdag.