U bent hier

Onderneming & Fiscus
Brexit-voorbereiding weer op de agenda

Brexit-voorbereiding weer op de agenda

Als we de kersverse Britse premier Boris Johnson mogen geloven zijn de Britten op 31 oktober 2019 écht vertrokken uit de Europese Unie. Desnoods zónder Brexit-deal. Daarmee hebben organisaties en ondernemingen nog pakweg twee maanden om zich voor te bereiden.

Sinds Johnson het premiersstokje heeft overgenomen van de afgetreden Theresa May heeft hij in zijn bekende stijl al flink wat kabaal gemaakt over de Brexit. Zo vindt hij dat de Britten ook best kunnen volstaan met 9 miljard pond aan vertrekkosten, in plaats van de 39 miljard pond die eerder is afgesproken. En Johnson stelt voor om het Britse parlement langer dan normaal te schorsen, zodat het parlementaire jaar op 14 oktober begint, een paar weken voor de Brexit-datum dus.

Bijna 100 Britse ondernemingen naar Nederland

Natuurlijk hebben zijn partijgenoten Johnson juist uitgekozen om zijn ferme taal, maar opnieuw is een chaotische Brexit eind oktober niet uitgesloten. ING schat de kans op dat scenario inmiddels op 25%. Britse ondernemingen nemen in elk geval alvast het zekere voor het onzekere, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Die organisatie probeert ondernemers naar Nederland te lokken. Sinds de onrust over Brexit is begonnen hebben al bijna 100 Britse ondernemingen een vestiging geopend in Nederland, aldus de NFIA. Voor hen speelt vooral dat zij ook na de Brexit nog toegang willen hebben tot de Europese markt. Nog eens 325 ondernemingen zouden interesse tonen in ons land. Hoeveel banen er gemoeid zijn met de Britse aanwas, heeft de NFIA nog niet helemaal in beeld.

Artikel 23-vergunning voor export

Ondanks dat Nederland er dus wat Britse spijtoptanten bijkrijgt, is de Brexit en zeker een ‘no deal-Brexit’ slecht nieuws voor onze internationaal georiënteerde economie. Mocht er geen akkoord zijn, dan is Groot-Brittannië op 1 november aanstaande plotseling geen EU-land meer, met alle grenscontroles van dien. Dat kan tot grote opstoppingen leiden in havens en op vliegvelden, waar exporteurs dus wel op voorbereid moeten zijn.
Exporteurs kunnen ook denken aan een zogeheten artikel 23-vergunning. Daarmee hoeven ze niet direct BTW af te dragen zodra een product de grens overgaat, maar kunnen ze dat uitstellen totdat ze zelf BTW-aangifte doen. Daarnaast heeft de overheid nog een groot aantal hulpmiddelen opgetuigd, zoals de ‘Brexit Impact Scan’. Zie hiervoor ook het artikel Vragen over: voorbereiding op de Brexit.

Deel ondernemingen ziet kansen in Brexit

Overigens is het ook niet overal huilen met de pet op door de Brexit. Opslagbedrijven doen goede zaken door hamsterende Britse ondernemingen. En in een onderzoek (pdf) van de Universiteit van Amsterdam zegt 35% van de ondervraagde ondernemingen dat ze de Brexit als een kans zien. Daarnaast ziet 20% het Britse vertrek als bedreiging. Ook de langdurige onzekerheid mag wel eens klaar zijn: 32% zegt dat ze dan nog liever een harde Brexit hebben. Dan hebben ze dus in Johnson een bondgenoot.