Fiscaal de fout in na echtscheiding
Bij alle regeldingen die komen kijken bij een echtscheiding staat de fiscale afwikkeling niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Dat concludeert de Belastingdienst na twee steekproeven. Voormalige echtelieden maken relatief meer fouten in de aangifte. Bijvoorbeeld dat beide exen nog de volle mep aan hypotheekrente aftrekken.
De Belastingdienst heeft onderzoek gedaan naar de aangiftes van 1.800 gescheiden stellen. Daaruit blijkt dat er op zijn zachtst gezegd nog wel wat te verbeteren valt. Zo vult de helft van de gescheiden stellen met een gezamenlijk eigen huis de aangifte onjuist in. De fiscus heeft daarom op zijn website een checklist gezet, waarmee ex-partners kunnen zien wat ze nog allemaal moeten regelen op fiscaal gebied. Ook start er een voorlichtingscampagne.
Betaalde hypotheekrente aftrekbaar als alimentatie
De kans op fouten in de aangifte is groter als de partners een gezamenlijk huis hebben, stelt de Belastingdienst in het AD. Zo komt het geregeld voor dat beide ex-partners het volledige bedrag aan hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Terwijl dat per partner maximaal de helft van dat bedrag mag zijn.
Ook zitten er missers in de fiscale behandeling van betalingen voor het huis als één van de partners er blijft wonen. In het algemeen werkt het zo dat iedere ex-partner zijn eigen deel van betalingen voor het huis, zoals hypotheekrente kan aftrekken voor de inkomstenbelasting. Naar aanleiding van de steekproef wijst de Belastingdienst ook op de situatie waarbij de ene partner eigenaar blijft van het huis maar zelf ergens anders gaat wonen. Als de partner die in het huis blijft wonen geen huur betaalt, mag de eigenaar van het pand de betaalde hypotheekrente aftrekken als betaalde alimentatie. Dit gebeurt lang niet altijd, constateert de Belastingdienst.
Tip fiscus: nog één jaar fiscaal partnerschap
Daarnaast ziet de fiscus bijvoorbeeld fouten bij de kinderopvangtoeslag. Ouders die gaan scheiden moeten het aan de fiscus laten weten als zij een co-ouderschap hebben afgesproken. Want alleen in dat geval kunnen allebei de ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Als de Belastingdienst niets weet van de regeling, kan de dienst één van de twee toeslagen weigeren.
De Belastingdienst raadt ex-partners aan om – als de situatie dat toelaat – nog één keer gezamenlijk aangifte te doen in het jaar van de scheiding. Dat kan veel problemen voorkomen, zeker als zij voor die aangifte nog fiscaal partner blijven. In dat geval kunnen zij voor de inkomstenbelasting namelijk nog enigszins onbekommerd schuiven met aftrekposten en inkomsten.