Loonstroken stikken van fouten in vakantiebijslag
Veel werknemers krijgen dit jaar minder vakantiebijslag dan waar zij recht op hebben. Dat komt vooral doordat werkgevers overwerkuren ten onrechte niet meetellen voor de berekening. Dat is sinds 2018 echter wél verplicht.
Maar liefst 18% van de loonstroken bevat fouten. Dat blijkt uit onderzoek van Timeflex, een organisatie voor personeelsdiensten. De betrokken werknemers lopen mogelijk een paar honderd euro op jaarbasis mis. De fouten komen dit jaar vooral door wijzigingen in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).
Sinds 1 januari 2018 moeten werkgevers alle overwerkuren die een werknemer maakt, meetellen voor de berekening van zijn vakantiebijslag. Uw organisatie mag alleen nog van deze nieuwe regel afwijken als dat geregeld is in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Is dat niet het geval, dan hebben werknemers ook bij meerwerk en overwerk recht op de minimumvakantiebijslag.
Geen onderscheid meerwerk en overwerk
Een werknemer moet sinds 1 januari 2018 niet alleen het minimumloon verdienen voor zijn normale arbeidsduur, maar ook voor alle uren die hij extra gewerkt heeft. Dit geldt ook voor deeltijdwerknemers die meerwerkuren (tool) maken. Het is dus belangrijk om goed vast te leggen hoeveel reguliere en hoeveel extra uren werknemers maken en hoeveel loon uw organisatie hun daarvoor betaalt.
Wijzigingen regelingen verwarrend
Via de website kloptmijnloon.nl laten jaarlijks honderden werknemers hun loonstrookje controleren. Uit deze analyse blijkt dat loonstroken gelukkig steeds minder fouten bevatten. Vorig jaar was nog ruim 16% van deze loonstroken onjuist. In 2015 lag dat percentage nog op 26%. Uit de analyse komt naar voren dat het vaak voorkomt dat verplichte gegevens op de loonstrook ontbreken. Ook kloppen loonstroken niet doordat werkgevers tabellen voor bijzondere beloningen net niet op de juiste manier toepasten. Andere fouten zijn gevolgen van wijzigingen rond verschillende regelingen, zoals de bijtelling voor de auto van de zaak of de opbouw van vakantiedagen.