Kantoorziekte in uw organisatie herkennen
Soms zijn bepaalde gezondheidsklachten van werknemers heel duidelijk te relateren aan de arbeidsomstandigheden. Maar het is ook mogelijk dat medewerkers kampen met vage klachten, die moeilijk te duiden zijn. Mogelijk hebben de betreffende personeelsleden dan last van de ‘kantoorziekte', ook wel 'sick building syndrome' genoemd.
Werknemers met de kantoorziekte hebben gebouwgerelateerde klachten die ontstaan door een slecht binnenklimaat. De lucht is bijvoorbeeld te droog of te vochtig, waardoor medewerkers klachten ontwikkelen. Behalve deze klachten kunnen dat ook misselijkheid, duizeligheid en concentratieverlies zijn. De klachten verdwijnen als de werknemers het gebouw verlaten hebben, ’s avonds en in het weekend. Het sick building syndrome gaat gepaard met:
- oogklachten (irritatie, jeuk, tranen);
- neusklachten (jeuk, loopneus, verstopping);
- hoofdpijn;
- problemen met de slijmvliezen (droge keel, uitslag);
- kortademigheid en andere astma-achtige klachten;
- pijn in gewrichten en spieren;
- vermoeidheid.
Werkgever moet klachten serieus nemen
Wel moet een significant deel van de werknemers deze klachten hebben, anders zou er ook iets anders aan de hand kunnen zijn, zoals COPD (tool) of bepaalde allergieën. Niet iedereen neemt deze klachten overigens even serieus. Volgens sommigen is het sick building syndrome een modeziekte. Als werknemers klachten hebben, moet de werkgever zich er echter wel over buigen. De kantoorziekte komt vooral voor in kantoorgebouwen met een gesloten ventilatiesysteem dat niet goed onderhouden is. Dit zorgt voor een ongezond binnenklimaat. De ontstane schimmels vervuilen de lucht, met prikkende ogen, huidirritaties en hoofdpijn als resultaat. Goed onderhoud van deze systemen is een must.
Chemische stoffen kunnen de boosdoener zijn
Naast een slechte ventilatie zorgen ook dampen uit chemische stoffen (tool) in bouwmaterialen en vloerbedekking voor een ongezonde lucht. Formaldehyde uit spaanplaat is berucht. Gebouwen met veel beton kunnen radon uitscheiden, een radioactief gas. Zeker als uw organisatie is verhuisd naar een nieuwbouwpand, kunnen uw medewerkers hier last van hebben. Een andere bedreiging vormen de zogenoemde stealth chemicals: vluchtige organische verbindingen die worden aangetroffen in verf, vernis en schoonmaakmiddelen. Vanwege hun tijdelijke aard zijn ze moeilijk meetbaar, maar ze kunnen wel allerlei allergieën en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. Dit geldt ook voor apparaten als printers, die fijnstof uitscheiden. Een aparte printruimte met voldoende ventilatie is geen overbodige luxe voor kantoren waar medewerkers veel printen.
Stress kan ook een factor zijn
Daarnaast speelt de factor stress mee. Het is gebleken dat werknemers die sick building syndrome-klachten ontwikkelen vaak ook last hebben van een hoge werkdruk (tool). In zo'n geval is het misschien niet zozeer het pand, maar onvoldoende ondersteuning en regelmogelijkheden in het werk zelf waardoor werknemers klachten ontwikkelen. In tijden van drukte is goede begeleiding door de leidinggevende extra belangrijk.