Uitstel voor Brexit tot uiterlijk 31 oktober 2019
Europese regeringsleiders hebben de Britten én organisaties en ondernemingen meer lucht gegeven. De datum voor de Brexit is namelijk uitgesteld tot 31 oktober 2019. Maar dit is wel de uiterlijke datum, de Britten kunnen ook eerder vertrekken. Achterover leunen en de voorbereiding laten zitten tot het najaar is er dus niet helemaal bij.
De Britse premier May zit inmiddels goed in de airmiles, met volop bezoekjes aan Europese regeringsleiders en bijna wekelijkse tripjes naar het Europees parlement. Ook deze week schoof ze weer aan in Brussel, om uitstel te vragen voor de Brexit. Dat uitstel komt er ook: uiterlijk 31 oktober 2019 verlaten de Britten de Europese Unie. Die uiterlijke vertrekdatum is wel een stuk later dan May had gevraagd. Zij mikte op uitstel tot eind juni.
Britten moeten meedoen aan Europese verkiezingen
Aan het uitstel zitten uiteraard wel een paar voorwaarden. Zo moeten de Britten ook meedoen aan de Europese verkiezingen van eind mei. Tenzij het Britse parlement uiterlijk 22 mei alsnog instemt met de vertrekdeal die May heeft uitonderhandeld met de EU. Lukt dat niet en doet het Verenigd Koninkrijk ook niet mee aan de verkiezingen, dan moeten de Britten alsnog op 1 juni vertrekken uit de Unie. Ook wil de EU dat de Britten zich verantwoordelijk opstellen en niet Europese besluitvorming gaan dwarsbomen.
EU houdt vertrekdatum flexibel
Voorafgaand aan de top was al wel duidelijk dat Europa het niet aan wilde laten komen op een chaotische Brexit op 12 april. Als er geen uitstel was verleend, was dat namelijk het scenario geweest. De EU geeft de Britten nu dus lucht, maar houdt het geheel ook flexibel door een uiterste vertrekdatum te noemen. De Britten kunnen dan altijd eerder in beweging komen. De Europese regeringsleiders hadden namelijk weinig trek om elke keer op te komen draven voor overleg als het Britse Lagerhuis weer iets (niet) heeft goedgekeurd.
‘No deal’-scenario voorlopig even uit beeld
Voor Nederlandse ondernemingen en organisaties geldt dat het zwarte scenario van een Brexit zonder verdere afspraken dus voorlopig even uit beeld is. In het geval van een ‘no deal’ zouden bijvoorbeeld regels rondom douane, export (tools), algemene voorwaarden en opslag van persoonsgegevens van de ene op de andere dag anders zijn.
Voorbereiding op Brexit gaat door
Nu is er dus meer tijd om alsnog tot ordentelijke afspraken te komen. Mogelijk komt dan het scenario weer op tafel waarbij de Britten wel vertrekken, maar er daarna nog twee jaar een overgangsperiode geldt. Dat zou ondernemingen en organisaties nog meer lucht geven in de voorbereiding. Zie hiervoor ook het artikel ‘Vragen over: voorbereiding op de Brexit’.