U bent hier

Onderneming & Fiscus
Ook in 2018 onrechtmatig gebruik van accountantstitel

Ook in 2018 onrechtmatig gebruik van accountantstitel

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) ontving het afgelopen jaar 69 signalen van vermoedelijk onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. Na kort onderzoek deed de beroepsorganisatie 52 meldingen bij het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst.

Met name de accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf heeft last van het onrechtmatig gebruik van termen als ‘accountant’, ‘accountantskantoor’, ‘accountancy’ en ‘accounting’. Individuen en organisaties die zich schuldig maken aan onrechtmatig titelgebruik zijn misleidend. Daarnaast vormen zij oneerlijke concurrentie voor accountants en accountantsorganisaties die zich te houden hebben aan strenge wet- en regelgeving.

Boete of last

Het Bureau Economische Handhaving, verantwoordelijk voor het bepalen of een individu of organisatie onrechtmatig gebruikmaakt van de accountantstitel, kan een individu of organisatie een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom opleggen. Met het opleggen van een last onder dwangsom beoogt de Belastingdienst beëindiging van het gebruik van de accountantstitel. Voldoet de overtreder hier niet aan, dan is de overtreder de dwangsom verschuldigd.

57 overtredingen in 2018 

In 2018 deed het Bureau Economische Handhaving in 82 gevallen onderzoek naar personen en organisaties die mogelijk onrechtmatig gebruikmaken van de accountantstitel. Daar vallen ook meldingen onder die nog voor 2018 zijn binnengekomen en meldingen die niet door de NBA zijn gemeld. In 57 gevallen werd een overtreding vastgesteld. Daarvan zijn 13 voorgelegd aan de boete-dwangsomfunctionaris. In vijf gevallen is een boete en/of last onder dwangsom opgelegd. In de overige gevallen is het onrechtmatig titelgebruik gestaakt.

90 signalen in 2017

In 2017 ontving de NBA nog 90 signalen over vermoedelijk onrechtmatig titelgebruik. Na kort onderzoek ontving het Bureau Economische Handhaving 50 meldingen. In 2017 deed het Bureau Economische Handhaving in 81 gevallen onderzoek naar mogelijk onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. Uiteindelijk werd in 10 gevallen een bestuurlijke maatregel opgelegd.