EOR komt in actie tegen tegenstrijdige berichtgeving
Tegenstrijdige berichtgeving over mogelijke inkrimping of uitbreiding van werkzaamheden, kan onrust veroorzaken onder werknemers. De ondernemingsraad kan zorgen voor duidelijkheid en eventuele misverstanden uit de weg helpen.
Onlangs ontstond er verwarring over de locatie van de eerder aangekondigde uitbreiding van de productiecapaciteit bij vrachtwagenbouwer Scania Zwolle. Een Nederlandse Scania-directeur deed in het Algemeen Dagblad de uitspraak dat de organisatie onderzocht of de extra capaciteit in Frankrijk ingezet kon worden. Dit werd overwogen naar aanleiding van de ontstane onrust bij Scania Zwolle als gevolg van stakingen om de cao-onderhandelingen kracht bij te zetten.
EOR Scania vroeg hoofdkantoor om duidelijkheid
Dit was aanleiding voor de Europese ondernemingsraad (EOR) om naar het hoofdkantoor in Zweden te stappen. Het bestuur in Zweden heeft de EOR en FNV Metaal daarop laten weten dat er geen sprake is verplaatsing van de productie vanuit Zwolle naar Frankrijk en dat de lange termijnstrategie voor de fabriek ongewijzigd blijft. Het hoofd productie van Scania zal hierover nog in gesprek gaan met de OR van Scania Zwolle. FNV Metaal betichtte de Nederlandse directeur hierop van het verspreiden van nepnieuws, om de staking te breken. De Nederlandse Scania-directeur verweerde zich hiertegen door te zeggen dat het onderzoek over uitbreiding van de productie ging, en niet over verplaatsing.
OR kan altijd om informatie vragen
De bestuurder moet de OR ten minste tweemaal per jaar informatie vertrekken over de algemene gang van zaken (artikel 31a Wet op de Ondernemingsraden (WOR)). De OR kan zelf echter ook altijd om informatie vragen die de raad nodig acht voor het vervullen van zijn taken. Dit kan tijdens de overlegvergadering maar ook hierbuiten. Als er onrust is onder de achterban door onduidelijke berichtgeving, kan de OR dus ook altijd zelf op onderzoek uit om de juiste informatie te achterhalen. Daarnaast kan de OR de bestuurder erop aanspreken dat de informatie onduidelijk is en tot onrust leidt onder de achterban. De Europese ondernemingsraad deed er dus goed aan om navraag te doen bij het hoofdkantoor in Zweden en zo de correcte informatie te achterhalen.
OR heeft adviesrecht bij inkrimping werkzaamheden
Als er sprake is van een belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming, heeft de OR adviesrecht (artikel 25, lid 1d WOR. De bestuurder moet het advies over zijn voorgenomen besluit op een zodanig tijdstip vragen, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit. Negeert de bestuurder dit adviesrecht, dan kan de OR eventueel naar de rechter stappen en beroep aantekenen (tool).